Новото решение ще оптимизира разходите на държавата и бизнесаЕлектронната идентификация,

...
Новото решение ще оптимизира разходите на държавата и бизнесаЕлектронната идентификация,
Коментари Харесай

Административни е-услуги вече и през мобилен телефон

Новото решение ще усъвършенства разноските на страната и бизнеса

„ Електронната идентификация, за която в последно време постоянно се приказва, към този момент ще става елементарно и налично през мобилно смарт устройство ”, съобщи Александър Темелков (снимка: ДАЕУ)

Достъпът до Единния портал за електронните административни услуги към този момент е вероятен и с личен заоблачен и мобилен дипломиран електронен автограф (КЕП), който може да се употребява от всяка точка на света с достъп до интернет, заяви Атанас Темелков, ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство ” при показване на услугата през днешния ден в София.

Електронната идентификация, за която в последно време постоянно се приказва, към този момент ще става елементарно и налично през мобилно смарт устройство, добави той при проява на услугата в действително време през днешния ден в София.

Според изследване на „ Галъп Интернешъл ”, 75 на 100 от интервюираните не са употребявали електронни услуги и са имали контакт с администрации единствено „ на гише ”. В същото време над 5,5 млн. жители употребяват мобилен интернет. Тази липса на връзка може да се промени, показаха от ДАЕУ.

Достъпът до е-услуги и подписването на документи с заоблачен КЕП ще улесни всеки жител в работата с администрацията. Създават се условия за сигурна идентификация и обединен метод за достъп до услугите, предоставяни от другите институции, подчертаха от Агенцията.

Новото решение доста ще усъвършенства разноските на страната и бизнеса за основаване, поддържане и потребление на средства за електронна идентификация. Също по този начин ще даде сигурен метод за потвърждаване на самоличността на потребителите до въвеждането на персоналните документи като средство за електронна идентификация, сподели Атанас Темелков.

Идентификацията и достъпът до разнообразни е-услуги посредством предпазено мобилно приложение с КЕП е в партньорство с единствените към този момент две български компании, които оферират сертифициран заоблачен дипломиран е-подпис на налична цена – Борика АД и „ Евротръст Технолъджис ” АД.

Гражданите и бизнесът към този момент могат да взаимодействат напълно цифрово с администрациите – през Системата за електронно връчване. Близо 19 000 са записаните консуматори в системата. От тях повече от 90 са компании, над 700 са администрации.
още по тематиката
Основните регистри и системи на централната администрация към този момент са свързани – през средата за продан на данни сред регистрите – RegiX. Там се правят 165 вида информации от 62 регистъра на централни администрации, регистрира Атанас Темелков.

Над 2 000 000 транзакции за достъп до удостоверителна и справочна информация се дават приблизително на месец през RegiX. Половината от тях са за потребностите на държавната администрация. Системата действително икономисва време и старания за приемане, инспекция и обработка на данните. Възможната годишна спестовност в средства от фонд „ Работна заплата ” възлиза на близо 5 000 000 лева

Също по този начин през тази система от 2018 година жителите могат да управляват по какъв начин институциите употребяват техните данни – кои данни, на какво съображение и с каква цел. Услугата е мощен инструмент за цивилен надзор върху институциите, счита ръководителят на ДАЕУ.

Хартиеният продан сред администрациите е отстранен в народен мащаб сред всички административни структури. Близо 1 000 от тях  обменят документи напълно електронно, което е първата сполучливо приложена мярка за ограничение на хартиената администрация.

Средномесечният документооборот на една централна администрация с други институции доближава близо 2 300 писма. Всички те към този момент се обменят по електронен път. Това значи спестени близо 100 тона хартия годишно и към 220 хиляди лв. средногодишно спестените разноски единствено за хартия на администрациите. С преустановяването на хартиения продан времето за регистрацията на един документ и връщането на отговор се съкратява близо 6 пъти.

До 2023 година жителите и бизнесът би трябвало да имат централизиран достъп по електронен път до над 850 е-услуги, съобщи Темелков, като акцентира значимостта на противоположната връзка от жителите и бизнеса при потребление на електронните административни услуги. Предложения за възстановяване на работата на администрацията могат да се изпращат посредством системата за е-Връчване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР