Новото попълнение на ЦСКА - Юрген Матей, даде обширно интервю

...
Новото попълнение на ЦСКА - Юрген Матей, даде обширно интервю
Коментари Харесай

Юрген Матей: ЦСКА бе най-добрият вариант за мен

Новото попълнение на ЦСКА - Юрген Матей, даде обстойно изявление за предаването " Код спорт ". Нидерландецът описа детайлности за кариерата си и какво го е предиздвикало да премине на " Армията ".

Здравейте, мистър Матей! Много сме щастливи, че намерихте време за феновете на " Код Спорт "! И незабавно да попитаме - за какво избрахте ЦСКА като последваща стъпка в кариерата ви?

- Контактът с ЦСКА продължи повече от година. Но първия път избрах да играя за Спарта (Ротердам). През това лято обаче още веднъж клубът ме потърси и изборът стана елементарен за мен. И взех решение да подхваща това премеждие.

Досега сте играл единствено в Нидерландия. Какво очаквате от живота в друга страна?

- Хората ме предизвестяват, че би трябвало да се приспособявам. Досега в действителност съм живял единствено в Нидерландия. До момента обаче всичко е обикновено за мен. Хората в България са другарски настроени, животът е добър. Приспособявам се бързо и на този стадий всичко е окей.

Какво знаете за ЦСКА и българския футбол?

- Първо, че има огромна история. Прочетох доста неща - и положителни, и неприятни. Знам, че съм попаднал в огромен клуб. По-точно казано - в най-големият. И желая да бъда част от него.

Знаете ли, че ЦСКА е отстранил Аякс, когато вашият гранд беше европейски първенец?

- Някой ми сподели, когато пристигнах в България. Не го знаех преди, само че към този момент няма да го не помни.
 ЦСКА изпусна съвсем милион от изпъден
ЦСКА изпусна съвсем милион от изпъден

Борис Секулич не получи особени шансове на " Армията "

Вече сте няколко седмици тук. Има ли нещо, което не ви харесва в България? Нещо, което сте очаквал, само че не сте го намерил?

- Няма такова нещо. Трябва да привикна с пътищата ви единствено. В Нидерландия те са съвършени. Караш към дома и няма проблем. Но аз не съм доста придирчив човек и бързо ще се приспособявам. До този миг не съм имал никакви проблеми.

Намерихте ли си жилище?

- В началото бях на хотел. Но брачната половинка ми откри апартамент и към този момент от няколко седмици сме там. Имаме си лична къща.

Стефано Белтраме, който пристигна през зимата в ЦСКА, игра няколко години в Нидерландия. Срещал ли сте го на терена?

- Не. В Нидерландия не сме играли един против различен. Причината беше, че той играеше в друга дивизия и нямаше по какъв начин. Знам в кои тимове е бил, представяше се доста добре. Има страхотни качества. Когато пристигнах в ЦСКА, незабавно се заговорихме за Нидерландия.

Вече направихте много тренировки с ЦСКА. Какво е усещането ви от тима?

- Виждам, че задачата е единствено да се побеждава и да се събират точки. Манталитетът на клуба е подобен. Всичко е подчинено на успеха. В последните седмици тимът изигра много мачове и е обикновено да се натрупа отмалялост. Момчетата работят доста крепко и вършат всичко по силите си за положителни резултати.

Гледахте мачове в България. Какво мислите за равнището на шампионата?

- Различно е. В Нидерландия стремежът е топката да се държи допустимо най-дълго. Но даже когато играеш добре, можеш и да загубиш при подобен вид игра. В родината ми хората обаче са удовлетворени от стила. Харесват го. В България виждам, че футболистите безусловно водят война за всеки сантиметър на терена. И това ми харесва. Има още една огромна разлика - в Нидерландия футболът е по-техничен. Тук се натъртва на борбата. Все едно да съпоставям юноши и мъже. Футболът е за мъжете. В Нидерландия футболът от време на време е прекомерно мек.
 Снимка 489632
Източник:

Какви са усещанията ви от почитателите? Особено на финала за купата.

- Първият мач, който гледах, беше против Левски. Много ми хареса, тъй като почитателите бяха в действителност дейни и доста шумни. Определено беше супер.

Бихте ли ги сравнили с нидерландските ентусиасти? Знаем, че и те са доста гласовите и обичащи фанатично тимовете си.

- Дербито в България е като Фейенорд - Аякс. Може да се съпостави. Приятно беше да се гледа, тъй като имаше всичко на терена.

Какви са персоналните ви цели в ЦСКА? Какво очаквате да спечелите?

- Първо се надявам да се представим добре в Лига Европа. Аз съм упорит човек. Искам отново да сме на край за Купата на България, само че този път да го спечелим. Искам да спечелвам в турнирните мачове и с тима да покажем на почитателите, че можем да играем добър футбол всяка седмица. Ще дам за тази цел всичко от себе си.

Какви други предложения имахте в края на предишния сезон?

- Имах няколко варианти в Нидерландия, а също и от други страни. ЦСКА обаче беше най-хубавият вид. Затова го избрах.
 Джарета не удостовери, че се е разделил с ЦСКА
Джарета не удостовери, че се е разделил с ЦСКА

" Ще ви уведомя за бъдещето си, когато е ясно "

Откъде бяха другите?

- Например можех да остана в Спарта. Още от зимата управлението ми оферираше да подпиша нов контракт. Но аз бях решил, че е време да си потегли. Така пристигнах в ЦСКА.

В последните години двама ваши сънародници се показаха добре в ЦСКА. Познавате ли Куидо Ланзаат и Грегъри Нелсън?

- Чувал съм за Грегъри Нелсън, само че не и за Ланзаат.

Той беше централен бранител като вас.

- Познавам един различен Ланзаат, само че той играе в националния тим на Нидерландия. Този не го знам.

А Нелсън?

- Чел съм неща за него в новините.

С кого първо разговаряхте, когато пристигна офертата от ЦСКА?

- Мисля, че беше с Жанио Бикел. Той ми изпрати известие по мобилния телефон.

Защо останахте единствено един сезон в Спарта?

- Аз не смених града, а единствено тима. Когато договорът ми с Екселсиор свърши, желаех да напусна. Първото ми предпочитание бе да заиграя в чужбина. Но брачната половинка ми трябваше да следва още една година и държах на нея да й е комфортно. Тимът на Спарта тъкмо беше влезнал в първа дивизия. Обадиха ми се и се разбрахме да оказа помощ за една година. И съблюдавах обещанието си, тъй като ангажимента ни беше единствено за един сезон.

Цялата ви останала кариера бе в Екселсиор. Как по този начин се задържахте осем години там? С какво толкоз ви сграбчи този клуб?

- Подписах, когато клубът беше доста дребен. За чужденците евентуално още е по този начин. Но през годините управлението направи доста стъпки, с цел да порасне. В началото играх във втора дивизия, само че след това успяхме да влезем в елита. Там бях 4-5 години. За Екселсиор това беше ужасно достижение. Сега клубът ще направи нов стадион. Всичко беше чудесно и се усещах част от плана.

И в България видяхме проекти за футуристичен стадион на Екселсиор, в чиито краища има жилищни блокове и хотели.

- Да, ще има и супермаркет, хотел, магазини. Плановете са доста огромни и им поисквам да ги осъществят.
 Снимка 483828
Източник:

Кои са най-хубавите ви качества на терена и какво още би трябвало да подобрите?

- Аз съм нидерландец и обичам стила, при който топката е в нашия тим. Надявам се да съумея с това да оказа помощ на ЦСКА. В първите седмици тук работих доста за физика. Аз съм висок и мощен, само че това бяха тренировки с бягане. Там би трябвало да се подобря. Работя крепко върху това.

Висок сте 191 сантиметра. Включвате ли се в офанзива? Вкарвате ли голове?

- На сезон въвеждам по 2-3 гола и съм удовлетворен от това. Надявам се по този начин да е и в България. Но първо би трябвало да потвърдя, че ставам за титуляр. После ще мисля за головете.

Нидерландската футболна школа е една от най-известните в света. Вие къде започнахте?

- Първо бях в Спарта. Изкарах там седем години. В този миг школата се сравняваше с тази на Аякс. Клубът влага доста пари в младите. Но по-късно не продължих в тима, а отидох в Екселсиор. Играх една година при юношите и по-късно подписах професионален контракт.

Кои са най-известните ви съотборници в кариерата?

- Мич декор Хаг. Не знам дали е доста прочут. Игра много години в Португалия. Благодарение на него тимът ни играеше и в португалски жанр. Накара ни да мислим доста повече за печелене на точки.

С какво нидерландските юноши са по-добри от останалите?

- Не знам дали е правилно, само че от дребни ни учат да играем доста техничен футбол. Всяко дете стартира с това. Когато имаш добра техника, след това можеш да мислиш за другите съставни елементи. Когато бях дете, всеки ден ме караха да си усъвършенствам техниката. Останалото пристигна по-късно. Мисля, че по този начин нидерландските футболисти стават по-силни от останалите.
 Кирил Десподов за финала за Купата: Много ме хвана гняв за ЦСКА
Кирил Десподов за финала за Купата: Много ме хвана гняв за ЦСКА

Националът е окуражен да се потвърди в Каляри

В " Код Спорт " сме правили изявленията с доста нидерландски звезди като братята Франк и Роналд де Бур, Пиер ван Хойдонк, Джими Флойд Хаселбенк. Те са ни казвали, че вашата философия е " Атака, офанзива и отново офанзива! ". Защо вие станахте бранител?

- За да спечелиш мач, трябват и бранители, нали? Когато бях млад, пробвах да бъда и нападател. Но не вкарвах доста голове. Върнах се в отбрана и ми хареса. Много обичах да виждам по какъв начин играе Яп Стам. И с помощта на него си избрах тази позиция на терена.

Кой е най-важният мач в кариерата ви?

- Най-значими са били мачовете за влизане в елита и един път играхме полуфинал за Купата на Нидерландия. Освен това сме имали и прекомерно значими дуели в шампионата, с цел да останем в първа лига.

Кой е най-трудният за бранене нападател, който сте срещал?

- Трудно е да избера. Но ще кажа Люк де Йонг. Много сложен противник. Отлично се справяше с високите топки. Един от най-хубавите играчи с глава в цяла Европа. Като цяло в Нидерландия има доста мощни нападатели.

Кой е идолът ви?

- Когато бях дребен, беше Паоло Малдини от Милан. Но с годините стопирах да мисля за идоли, а да се развъртвам. Но въпреки всичко Малдини несъмнено постоянно ми е бил образец.

На вашия пост играе Матайс де Лихт, който стана страхотна звезда в Аякс, а към този момент и в Ювентус. Какво мислите за него?

- Твърде добър е, а е единствено на 20 години. Когато го гледаш, имаш възприятието, че е изиграл десетина сезона в професионалния футбол. Играл съм против него на терена. Наистина е необикновен. Много мощен, доста добър.

Роналд Куман също игра на ваша позиция. Ние го познаваме доста добре, тъй като игра с Христо Стоичков в Барселона, само че вие тогава сте бил дребен. Мислите ли, че като треньор може да изведе Нидерландия до купа на европейското?

- Мисля, че може. Но има и други страни с отлични играчи. В Нидерландия сме щастливи, че Куман ни върна на върха. Имаше няколко години, в които несъмнено не бяхме положителни. Доволни сме, че той ни накара да повярваме, че още веднъж печелим.
 Снимка 483459
Източник:

Знаете ли по кое време Матайс де Лихт дебютира в националния тим?

- Мисля, че беше против България.

Точно по този начин е. Как приехте в Нидерландия, че отборът ви загуби от България в този дуел?

- Признавам, че не си спомнях, че сме изгубили. Мачът нали беше в София? На Националния стадион? Не си припомням резултата, само че сигурно го гледах.

Завърши 2:0 за България.

- Значи е по този начин. Наистина не си припомням детайлности.

Мислите ли, че ЦСКА би могъл да бъде трамплин за вас към националния тим, колкото и огромни футболисти да играят там?

- Мисля, че още преди години тази опция за мен отпадна. Фокусът в Нидерландия е върху младите играчи. Трябва да съм почтен и реалист. С футболисти като Де Лихт, като Върджил ван Дайк, Стефан де Фрай равнището е прекомерно високо. Аз ще работя и ще се старая да бъда като тях. Кой знае, само че в този момент съм фокусиран единствено върху ЦСКА.

Защо националният тим на Нидерландия е толкоз обичан по света?

- Идва от времето, когато Йохан Кройф играеше. В Нидерландия постоянно е имало доста огромни футболисти. Да, не сме спечелили прекалено много шампионати, само че съвсем постоянно сме на полуфинали, финали. Хората обичат мощните играчи.
 ЦСКА победи Пирин с 2:0 в мач, преустановен от тропическа стихия
ЦСКА победи Пирин с 2:0 в мач, преустановен от тропическа стихия

Рафаел Енрике и Али Соу бяха точни в края на първото полувреме

В кое от петте огромни шампионати ви се играе?

- Искам да играя в Англия, тъй като съм висок и мощен. Там ми е фантазия. Но в този момент съм в България и ще забележим след години какво ще е бъдещето ми.

Вие сте на 27 години - една прелестна за футбола възраст. Колко време се виждате в ЦСКА?

- Не знам. Подписах контракт за две години. Нека да минат. Тогава ще забележим дали клубът ще желае да продължим, дали аз ще желая. Тогава ще мисля.

Как ви се вижда животът в София?

- Досега е супер. Хората са другарски настроени. Всеки ми оказва помощ. Окей е.

Накрая кажете нещо за фамилията ви. С кого сте в София? Има ли други спортисти измежду роднините ви?

- Спортисти - не тъкмо. Дядо ми беше боксьор, само че това няма нищо общо с футбола. Тук съм със брачната половинка ми. Сега дружно ще разучаваме София.
 Стамен Белчев: Новите в ЦСКА имат проблеми с игровата процедура, изостават физически
Стамен Белчев: Новите в ЦСКА имат проблеми с игровата процедура, изостават физически

Наставникът на " армейците " е обезпокоен, че контролата с Пирин не можа да се доиграе

Какви са заниманията ви?

- Обичам да излизам с другари, да срещам нови хора.

Тренирал ли сте други спортове с изключение на футбол?

- Колоездене и лека атлетика. Но не са за мен. Още от дете се възпламених по футбола.

И финален въпрос - каква е фантазията ви?

- Да съм здрав и благополучен. А първата ми цел е да оказа помощ на ЦСКА. Ще дам всичко от себе си за нея.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР