Новото македонско правителство започва с физическото премахване на част от

...
Новото македонско правителство започва с физическото премахване на част от
Коментари Харесай

Почна се! Заев се зае с „рушенето“ на Скопие

Новото македонско държавно управление стартира с физическото унищожаване на част от паметниците от така наречен план " Скопие 2014 ". Първият монумент, който ще бъде отстранен, е на Андон Янев-Кьосето, който бе повдигнат пред Съдебната палата в македонската столица, заяви министър председателят Зоран Заев, представен от БГНЕС.  Той посочи, че " всичко ще бъде тествано по този план, в това число и какви средства са били изхарчени за построяването на паметниците ".

" Ако спечелим локалните избори в Скопие, централната власт ще си сътрудничи с локалната при разкриването на истината към този спорен план ", сподели Зоран Заев. Премиерът разкри, че " комисията в Министерството на културата, която проверява " Скопие 2014 ", е завършила с първия си отчет ".

Проектът " Скопие 2014 " стартира при ръководството на предходния министър председател Никола Груевски. Този план изцяло промени центъра на Скопие. Малкият площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там бе подложен големият монумент на античния военачалник Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият фундамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро.

Около него има още десетки други монументи - като се стартира от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар.

Над реката бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи.

Проектът предвиждаше и слагане на голямо " Панорамно колело " за над 15 млн. евро.

Всички фасади в центъра бяха изменени в барок. Правителствената постройка също бе изменена в барок.

Според разнообразни калкулации " Скопие 2014 " коства минимум 700-800 млн. евро на македонския поданик.

Заедно с слагането на тези стотици монументи във всички градове на страната режимът на Груевски стартира интензивно да пропагандира " античните корени " на популацията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР