Новото ляво обединение между Мая Манолова, Георги Кадиев, Татяна Дончева,

...
Новото ляво обединение между Мая Манолова, Георги Кадиев, Татяна Дончева,
Коментари Харесай

Мая, Кадиев и ко. забраняват банковия рекет със закон

Новото ляво обединяване сред Мая Манолова, Георги Кадиев, Татяна Дончева, Валери Жаблянов и доста други готви законопроект за ограничение на банковия рекет.

Това оповестиха от обединението на митинг против непрекъснато увеличаващите се банкови такси. В идващия парламент „ ЛЕВИЦАТА! “ ще направи нужното законодателство за облагане на свръхпечалбите в банковия бранш, за активиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по отношение на картелирането в бранша и ще предприеме ефикасни ограничения за ограничение на продължаващия растеж на таксите и лихвите по ипотечни заеми, който визира над 180 000 български фамилии. Това стана ясно на извършената от ЛЕВИЦАТА! акция под надпис " Да гилотинираме банковите такси и лихви ".

На митинга със алегорична гилотина, от „ ЛЕВИЦАТА! “ демонстрираха по какъв начин ще „ гилотинират “ високите банкови такси и наказателната рента, която в България е най-висока в съпоставяне със страните от целия Европейски съюз. „ За гилотиниране са и свръхпривилегиите на банките, които на фона на нарастването на лихвите, ще съсипят още повече човешки животи.

Свръхпривилегии, които се показват в това да ти разгласят заема за предсрочноизискуем без да те уведомят, да запорират сметки без да ти кажат, да ти продадат къщата за жълти стотинки. „ ЛЕВИЦАТА! “ е подготвена със законопроекти, които ще бъдат импортирани в идващия парламент, с цел да „ гилотинираме “ свръхпечалбите на банките, а тези от тях, които продължат да ги осъществят, да отиват в оферти от „ ЛЕВИЦАТА! “ фонд „ Солидарност “, от където във тип на ваучери ще отидат в поддръжка на българските семейства. “ сподели Мая Манолова.

Според Георги Кадиев облагите в банковия бранш значително са картелирани. „ През 2020 година облагите в този бранш са 865 млн. лв., а през 2022 година, сякаш в рецесия, сякаш с нужда от държавна помощ, банките направиха обща облага за бранша от 2, 100 000 000 лв.. Това е близо три пъти повече. “ заключи тезата си Кадиев. Той добави, че когато пазарът не се контролира самичък, го контролират институциите. Затова „ ЛЕВИЦАТА! “ пое уговорката за контролиране на банковия бранш в идващия парламент.

Мая Манолова добави, че за предходната година облагите на банките са със 700 млн. лв. по-високиот 2021 година Според нея, в изискванията на рецесия и обедняването на българските жители, банките са нараснали облагите си с към 46%.

Тя сподели действителни доклади, съгласно които има банки, които са нараснали облагите си със надлежно 1292 % (13 пъти), с 531 % (5 пъти), с 360 % (близо 4 пъти). Според нея растежът на облаги се дължи на покачването на лихви, такси и комисионни.

„ Над една трета от увеличената облага е от банковите такси, което не им попречи от началото на тази година за следващ път да усилят таксите, като към този момент има и такса за изтегляне от банкомат от лична банка. Ако искаш да преведеш сума към банка или правосъдна институция - плащаш 10 лева такса, в случай че искаш да си вкараш парите в банка - плащаш 4 лева, в случай че искаш да ги изтеглиш - плащаш 4 лева плюс %, според от сумата, който стига до 5 %. Да си вкараш парите при тях, да работят с тях, да си ги изтеглиш – всичко това се полза със съществени такси, които се усилиха предишния месец. “, изрази възмущението си Мая Манолова.

В момента няма работещи ограничения, които да спрат банките да увеличават таксите и печалбите си. Именно затова „ ЛЕВИЦАТА! “ е готова със законопроект за ограничаване на банковите такси. Таксите трябва да се определят спрямо разходите за съответната банкова процедура.

Валери Жаблянов перифразира популярна сентенция, че парите обичат тишината, но се е възцарила и тъмнината, тъй като според него, банковите регулации не са предмет на ежедневен контрол от държавни институции.

Банковите регулации са комплицирана система, само че това не дава съображение на комерсиалните банки да повишават голословно таксите върху всички типове финансови интервенции. Повод за в допълнение повишаване на таксите стана и модернизацията на банковата активност. Преминаването към безкасови заплащания и електронно обслужване на хората води до оскъпяване и повдигане на таксите. „ Модернизацията на банковата система се стовари върху жителите, които трябваше да платят банките да осъвременят активността си. “, акцентира Валери Жаблянов. Според него, няма никакъв ефикасен народен регулатор, като се изключи Централната банка, който да може да контролира активността на комерсиалните банки.

Той уточни образец от преди 6-7 години, когато четвъртата по величина банка в България се срина, без значение от рестрикциите на валутния ръб и строгия контрол върху комерсиалните банки. По този мотив Жаблянов уточни, че към банките би трябвало да се насочат условия и да бъде подложен въпроса за непостижимото задължение на банковата тежест към хората и компаниите. Той разясни, че структурата на облагите на банките не е загадка - огромна част се образуват от таксите, а не от същинската активност на банките и добави, че изискванията за кредитиране в България са два пъти по-тежки, в сравнение с в другите европейски страни, условията за наложителните банкови запаси са по-високи, целия банков сервиз е по-скъп, в сравнение с в развитите европейски страни, макар че има доста рестрикции, още веднъж е отсрочен периода за влизане на България в еврозоната.

„ На прага сме на нови ограничавания за българските жители, на ново повишаване на лихвите. Банките в никакъв случай няма да пострадат, по тази причина „ ЛЕВИЦАТА! “ ще внесе закон за ограничение на растежа на банковите такси и на банковите разноски, с цел да може българските жители да получат нужната отбрана в изискванията на тежка икономическа и финансова рецесия. Тази тематика се повдига единствено от „ ЛЕВИЦАТА! “. “, заключи Валери Жаблянов.
ТЕМА преди 39 минути 337 преди 1 час 1018 преди 1 час 824
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР