Новото белгийско първенство в елитната Джупилер лига ще бъде с

...
Новото белгийско първенство в елитната Джупилер лига ще бъде с
Коментари Харесай

Промени във формата на белгийското първенство

Новото белгийско състезание в елитната Джупилер лига ще бъде с 18 тима, а не с 16, реши футболната федерация на страната, което докара и до няколко съществени промени във всяко отношение.

Първенството на Белгия беше първото в Европа, за което беше решено да не се доиграва поради пандемията от ковид. Към оня миг Ваасланд-Беверен трябваше да изпадне като финален, а първите два тима във Втора лига Льовен и Беершот не бяха определелили кой ще влезе непосредствено и кой ще играе баражи.

След взетото решение няма да има изпадащи, а двата първи отбора от второто равнище влизат непосредствено. Друга смяна е форматът на плейофите. Вече няма да има топ 6 и втора половина. Сега първите 4 тима в края на постоянния сезон не престават борбата за купата, а тези от 5-о до 8-о място ще играят за квоти в Лига Европа. Последният отбор изпада, предпоследният играе бараж, само че общо за 10-те тима след 8-о място шампионата свършва.

Jupiler Pro League: formule modifiée et nouvelle saisonhttps://t.co/H9FeV6Srsg pic.twitter.com/O4sy3JnhLL
— Ultimo Diez (@Ultimo_Diez) August 7, 2020
Увеличаването на тимовете от 16 на 18 значи още един мач за лъчение. Така 9-ият мач ще се играе в понеделник, макар съпротивата от почитатели. Анкета измежду белгийските последователи, като е потърсено мнението на най-малко 6000 последователи сподели, че футболът в понеделник вечерта няма да се радва на зрителски интерес. Въпросната среща би трябвало да стартира в 21.45 българско време, което значи късно завръщане на хората по домовете в понеделник вечерта.

Но все пак, Лигата е калкулирала, че парите от ТВ права са задоволително, с цел да бъдат удовлетворени тимовете и без кой знае какъв брой аудитория на стадиона. Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР