Новоназначеният главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, който се

...
Новоназначеният главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, който се
Коментари Харесай

Боб Айгър планира да продаде Disney

Новоназначеният основен изпълнителен шеф на Disney Боб Айгър, който се върна на поста си, откакто Боб Чапек го пое единствено преди три години, е прочут със своите придобивания. Той взе участие в няколко покупко-продажби, при които Disney похарчи към 100 милиарда $ за Pixar, Marvel, Lucasfilm и 21st Century Fox. The Wrap оповестява, че неназован вътрешен човек от Disney счита, че обединение сред Disney и Apple е неизбежно.

В неочакван ход Disney размени Чапек дни след оповестяването му, с цел да понижи разноските. Боб Айгър се е съгласил да заеме поста в продължение на две години и да назначи собствен правоприемник - задача, която той не съумя да извърши преди назначението на Чапек.

Това не би било огромна изненада, защото Боб Айгър е почитател на Apple и е бил непосредствен другар на създателя Стив Джобс. В предишното той е заявявал, че The Walt Disney Company и Apple са щели да водят договаряния, в случай че не беше гибелта на Джобс.

Боб Айгър и брачната половинка му Уилоу Бей са били доста близки със Стив и Лорийн Пауъл Джобс доста преди основният изпълнителен шеф да напусне за първи път Disney. В биографична книга на Айгър от 2019 година е разказано по какъв начин двойките прекарват дружно хавайски ваканции и празници.

Всички погледи наблюдават Боб Айгър, защото е известно, че той ще раздруса нещата в компанията. Има непотвърдена информация, че президентът на LucasFilm Катлийн Кенди може да бъде уволнена със завръщането на Айгър. Въпреки че тя е направила доста велики неща за 10-те си години на сегашната си позиция, няколко засечки оставят дълголетието ѝ в компанията под въпрос.

Най-новите клюки за продажбата на Disney карат всички да наблюдават деликатно. Apple играе на несъмнено, а основният изпълнителен шеф Тим Кук не е направил съвсем нищо във връзка с придобиванията. Но по време на неотдавнашна среща с вложителите Кук съобщи, че не е изключено Apple да придобие огромна компания. Кук съобщи, че те постоянно са нащрек и са придобили няколко по-малки компании. Той сподели още, че не изключва опцията за нещо по-значително, в случай че се появи такава опция. Apple се оправя добре, като рискува на пазара за стрийминг с „ Тед Ласо “ и други планове.

Боб Айгър реализира страхотна договорка за Disney, като закупи Pixar през 2006 година Преди покупката Pixar се управляваше от Стив Джобс. Сделката сред двамата вкара Айгър в 10-членния ръб на Apple и от този момент се следи фрапантно нарастване на цената на двете компании.

Неназованият вътрешен източник е уверен, че това е проектът на Боб Айгър за компанията Walt Disney, защото той е най-хубавият експерт по покупко-продажбите. Бившият изпълнителен шеф също по този начин съобщи, че това ще бъде ослепително обединение за двете компании.

Очакваната цена на договорката за придобиване на Disney е 200 милиарда $. Това ще постави завършек на въпросите кой ще поеме Disney след пенсионирането на Боб Айгър, което ще се случи след приключването на двугодишния му контракт. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР