Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес

...
Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес
Коментари Харесай

49-ият парламент пред първото си предизвикателство - избор на председател

Новоизбраното 49-о Народно заседание ще организира първото си съвещание през днешния ден от 10 часа. Парламентът се привиква с декрет на президента Румен Радев.

Както повелява Конституцията, първото съвещание на Народното събрание ще бъде намерено от най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов. Той стана и ръководител на предното Народното събрание, откакто дни наред политическите сили не можаха да се схванат кой да оглави институцията. Това се оказа и първият неуспех на скоропостижно отишлия си 48-и парламент. Ще бъде и първото предизвикателство на новото Народно заседание. Сега се чака най-голямата групировка - ГЕРБ-СДС, да предложи за ръководител Росен Желязков. Депутатите на Бойко Борисов го предложиха и в предишния парламент, само че тогава той не събра поддръжка.

Народните представители ще положат клетва, след което, както е по традиция, изказвания ще създадат представители на парламентарните партии и обединения. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Тогава идва и моментът, в който да бъде определен ръководителят на 49-ото Народно заседание. Ако процедурата премине сполучливо, новият ръководител ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

На първото съвещание на Народното събрание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и неговите министри. Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Очаква се да участват и някогашните президенти и ръководители на Народното събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР