Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП)

...
Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП)
Коментари Харесай

Седморката, която управлява Китай

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра през вчерашния ден на първия си пленум президента Си Цзинпин за общоприет секретар на Централен комитет. Той избра и петима нови членове на Постоянния комитет на Политбюро, измежду които обаче няма явен негов правоприемник, съобщи Ройтерс.

 18-100

В този орган, който е най-съществен за управлението на втората стопанска система в света, местата си резервираха Си Цзинпин и премиера Ли Къцян. Нови членове в него са Ли Чжаншу, Ван Ян, Ван Хунин, Чжао Лъцзи и Хан Чжън. И седмината обаче са на възраст над 60 години. Видим правоприемник на Си би имало, в случай че някой от тях е под тази гранична възраст, тъй като след 5 години в Постоянния комитет и обичайните два 5-годишни мандата отпред на партията и страната, не би трябвало да се надвишават нормалните за пенсиониране 70 години.

Партийният секретар на Гуандун – Ху Чунхуа (54 г.), и на Чунцин – Чън Минър (57 г.), които бяха спрягани за евентуални кандидати за наследници на Си, не влязоха в Постоянния комитет, само че бяха определени в Политбюро.

Липсата на явен правоприемник повдига въпроса дали Си Цзинпин, която е на власт от 2012 година, не има намерение да резервира значими пълномощия след 2022 година, когато изтича мандата му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР