Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало все пак пристигна на

...
Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало все пак пристигна на
Коментари Харесай

Размирици в Гватемала заради забавеното встъпване в длъжност на президента

Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало въпреки всичко дойде на мястото на плануваната за неделя гала по встъпването му в служба , оповестява " Ройтерс ".

Церемонията беше отсрочена с часове от конгресмени, което докара до интернационален напън за съблюдаване на изборния резултат и закона.

Аревало показа видео от идването си в националния спектакъл на обществената медийна платформа X, като сподели, че е време да се отпразнува новата пролет в Гватемала.

" Ще се забележим на площада ", добави той, имайки поради публичния площад в Гватемала Сити, където хората нормално се събират, с цел да честват.

Не беше ясно обаче дали събитието ще продължи по график , защото Конгресът към момента полагаше клетва. Процедура, която би трябвало да бъде приключена, преди Аревало да бъде публично разгласен за президент и Карин Ерера да постави клетва като вицепрезидент.

Забавянето на встъпването в служба е последната законодателна спънка, пред която Аревало се изправи, откогато победи на изборите през август.  Той даде обещание да изкорени корупцията и да възвърне демокрацията в най-гъсто обитаемата страна в Централна Америка.

За тези спънки новоизбраният президент упрекна основния прокурор, обвързван с отиващия си президент. Те акцентират нежното господство на закона в Гватемала и провокациите, пред които е изправен Аревало.

Съдът сподели, че ще се събере в понеделник, с цел да разиска в допълнение въпроса.

Поддръжниците на Аревало заплашиха да нахлуят в Конгреса заради  забавянето.

Полицейското наличие е засилено.

Саманта Пауър, началник на Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати, сподели, че няма подозрение, че Аревало е президент и прикани за успокоение.

Тайван, който поддържа дипломатически връзки с Гватемала, също сподели в изказване, че признава Аревало и Ерера за президент и вицепрезидент на страната.

Министърът на външните работи на Хондурас Енрике Рейна прикани встъпването в служба на Аревало да бъде почетено в известие, споделено на X, заявявайки, че той приказва от името на делегациите, присъстващи в Гватемала, в това число от Организацията на американските страни (ОАД) и Европейския съюз (ЕС).

" Гватемалският народ изрази своята демократична воля в почтени, свободни и транспарантни избори, подкрепени от интернационалната общественост посредством нейните задачи за наблюдаване на изборите. Тази воля би трябвало да бъде почетена ", сподели Рейна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР