Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон започна работа по формиране на

...
Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон започна работа по формиране на
Коментари Харесай

Победителят Макрон се изправя пред нови препятствия

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон стартира работа по образуване на ново държавно управление, откакто надви на втория тур на президентските избори над крайнодясната лидерка Марин Льо Пен.

Следващото затруднение пред президента центрист са парламентарните избори, които ще се проведат на 12 и 19 юни.

Ако неговата партия " Репубика, напред! “ не успее още веднъж да си обезпечи болшинство в Народното събрание, Макрон ще се изправи пред няколко сложни години, през които ще се пробва да прокарва законодателния си дневен ред.

На този стадий не е ясно дали партията ще може да реализира безусловно болшинство, каквото има сега, или даже релативно болшинство в 577-местния парламент.

Задачата за образуване на кабинет също не е лесна. Макрон ще би трябвало да се съобрази с доста ползи и по-специално с тези на групите, с които флиртуваше във финалните етапи на предизборната си акция. Тогава той насочи оферти към левицата, към гласоподавателите, фокусирани върху климатичните промени, а също и към тези, за които равенството на половете е основен въпрос.

Сега има да вземем за пример спекулации, че жена може да бъде назначена за министър председател. Както е признато, актуалният министър председател Жан Кастекс подаде оставка малко след вота в неделя.

Въпреки че победи Льо Пен на втория тур на изборите, има някои индикации, че поддръжката за Макрон не е чак толкоз огромна в народен мащаб. Това може да сътвори проблеми на изборите през юни, на които ще излязат доста повече опозиционни сили.

Според последните данни от преброяването на гласовете Макрон получава относително дребен дял от вота що се отнася до общия брой на всички гласоподаватели във Франция. Като се вземе поради изборната интензивност в неделя, както и празните и невалидни бюлетини, излиза, че единствено 38,52 % от всички регистрирани гласоподаватели са дали своят вот за либерала Макрон, сочат предварителните крайни резултати, публикувани от вътрешното министерство.

Единствено консервативният му предходник Жорж Помпиду е бил избиран с по-малък дял от гласовете от основаването на Петата република през 1958 година насам, показва Матю Галард - теоретичен шеф на социологическия институт " Ипсос “. През 1969 година за Помпиду са дали своят вот 37,51 от всички регистрирани в страната гласоподаватели.

Въпреки това в безспорни стойности Макрон, подсилен от към 18,8 милиона гласоподаватели, е в по-добра позиция от доста предходни президенти, за чието избиране са били регистрирани като гласоподаватели по-малко хора.

Макрон завоюва втория тур в неделя с 58,54 %, до момента в който Льо Пен получи 41,46 %. На втория тур да гласоподават са излезли към 72 % от записаните гласоподаватели, което също е много ниско по отношение на историческите стандарти. Над 3 милиона регистрирани гласоподаватели са се въздържали или са пуснали невалидни бюлетини.

Групите, към които се обърна Макрон, са доста по-различни от тези, към които се обърна крайнодясната му съперничка Марин Льо Пен, демонстрира разбор на резултатите.

Според проучване на радио „ Франс инфо “ Макрон е спечелил болшинство както измежду най-младите, по този начин и измежду най-възрастните гласоподаватели. Освен това за него са дали своят вот хора с висше обучение, държавни чиновници и хора, които упражняват свободни специалности. Малко от гласоподавателите му обаче спадат към работническата класа и безработните.

Според резултатите Льо Пен е спечелила основно измежду служащите, както и измежду хората с по-ниски приходи. Тя също е привлякла повече гласоподаватели измежду французите, които споделят, че не са удовлетворени от метода си на живот.

Руският президент Владимир Путин поздрави Макрон с извънредно сбит приветствен адрес: „ Искрено Ви поисквам триумф в ръководството, здраво здраве и благоденствие “, се споделя в телеграмата, която през вчерашния ден Кремъл разгласява на уеб страницата си. Този вид поздравления нормално са по-обстоятелствени и включат пожелания за по-нататъшно развиване на двустранните връзки.

В поздравлението си към Макрон във връзка неговото преизбиране чешкият президент Милош Земан съобщи, че прави оценка напъните му да посредничи във войната в Украйна. Земан изрази вяра, че Чехия ще продължи актуалното „ извънредно интензивно “ председателство на Франция на Европейския съвет, откакто го поеме през втората половина на годината.

Няколко държавни глави на страни от Африка също поздравиха Макрон.

" Неговият опит с интернационалните проблеми като цяло и със Сахел в частност го прави скъп за нас сътрудник в битката ни с тероризма “, сподели Мохамед Базум, президент на разтърсената от рецесии западноафриканска страна Нигер, в която Франция разположи доста военни елементи за битка с тероризма.

Президентът на Руанда Пол Кагаме похвали Макрон за неговото " далновидно водачество, което се стреми да сплотява, а не да разделя “. Преизбирането на Макрон е " изцяло справедливо “, сподели Кагаме.

Франция, която е някогашна колониална мощ, е значим стопански и боен сътрудник в Африка, изключително за френскоговорящите страни на континента.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР