Ново проучване на общественото мнение на Евробарометър показва, че повече

...
Ново проучване на общественото мнение на Евробарометър показва, че повече
Коментари Харесай

Евробарометър: Над 50% от европейците очакват негативи от кризата

Ново изследване на публичното мнение на Евробарометър демонстрира, че повече от половината европейци усещат или чакат отрицателно влияние от рецесията върху персоналните си приходи.

В края на първото тримесечие на 2021 година персоналното финансово положение на 31% от европейците се е влошило в резултат на пандемията. Допълнителни 26% от респондентите чакат това да се случи в бъдеще. Докато 57% от интервюираните съставляват ясно болшинство, би трябвало да се вземат поради и националните разлики в границите на Европейски Съюз. В България делът на респондентите, които декларират, че рецесията с ковид към този момент е повлияла или чакат да повлияе отрицателно на персоналните им приходи, е доста по-висок от междинния за Европейски Съюз - надлежно 48% и 32%, или общо 80% от българите ще бъдат наранени от пандемията.

Очакваните изгоди за здравето от ограничителите ограничения надвишават хипотетичните стопански вреди

Въпреки отрицателното финансово влияние на пандемията, болшинството от интервюираните на европейско равнище (58%) имат вяра, че здравните изгоди от рестриктивните ограничения в тяхната страна надвишават икономическите вреди, които тези ограничения биха могли да причинят. Това мнение се споделя в множеството страни от Европейски Съюз и съставлява смяна в настройките по отношение на втората половина на 2020 година, когато малко повече от половината жители оцениха икономическите вреди като по-важни, съгласно данните от изследването на Екологичен потенциал от 2020 година Това не важи за България, където данните сочат, че по-голяма част от интервюираните българи считат, че икономическите вреди са по-големи от здравните изгоди (58%) и единствено 39% са на мнение, че изгодите за здравето са повече, в сравнение с вредите за стопанската система.

8 на всеки 10 европейци знаят какви ограничения предприе Европейски Съюз от предишното лято насам в битката с пандемията, само че единствено половината утвърждават

Европейците са добре осведомени с напъните на Европейския съюз за битка с пандемията от Covid-19 и нейните последствия: осем на всеки 10 европейци са чували, виждали или чели за ограничения или дейности, подхванати от Европейски Съюз в отговор на пандемията и съвсем половината от всички жители (48%) знаят какви са тези ограничения. Въпреки това високо равнище на осведоменост, приблизително единствено 48% от жителите за Европейски Съюз настояват, че са удовлетворени от ограниченията, до момента в който 50% не са. Делът на задоволените български респонденти от ограниченията е доста по-висок в съпоставяне със междинния за Европа - 57%. Също по този начин, единствено 44% от жителите в Европейски Съюз са удовлетворени от степента на вътрешна взаимност сред страните членки в битката с пандемията, до момента в който този % за България е 52%.

Въпреки разликите, поддръжката за Европейски Съюз остава доста мощна

Въпреки краткосрочните отклонения, както и разликите сред страните членки, позитивната настройка по отношение на Европейски Съюз остава на едно от най-високите си равнища от над десетилетие. Почти всеки втори европейски жител (48%) има позитивна настройка за Европейски Съюз. В България техният дял е с 12 процентни пункта над междинния за Съюза (56%), като единствено 15% от българските респонденти - дял, малко под междинния за Европейски Съюз (17%), показват негативни настройки. Това изследване удостоверява и продължава позитивната наклонност за имиджа на Европейски Съюз. Положителната настройка към Съюза през последните 10 години непрекъснато нараства и Европейски Съюз резервира мощните си позиции макар пандемията и нейните последствия върху живота на европейските жители.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР