Ново проучване на екип изследователи от Германия, Великобритания и Канада

...
Ново проучване на екип изследователи от Германия, Великобритания и Канада
Коментари Харесай

Неподозирана опасност под арктическия лед застрашава живота ни

Ново изследване на екип откриватели от Германия, Англия и Канада откри, че водорасли, които порастват под морския лед в Арктика, са „ мощно нечисти “ с микропластмаси, което съставлява опасност за хората по хранителната верига, пишат Факти.бг, базирайки се на съоббщение на Юнайтед прес интеренешънъл.

Гъсти водорасли, известни като Melosira arctica, съдържат приблизително 31 000 микропластмасови частици на пространствен метър, което е към 10 пъти повече от концентрацията в околната вода, откриха откривателите, представени от Българска телеграфна агенция. Според тях междинната стойност варира към 19 000, което значи, че в някои скупчвания може да е имало до 50 000 микропластмасови частици на пространствен метър.

Изследването е извършено в Центъра за полярни и морски проучвания Хелмхолц към института „ Алфред Вегенер “ въз основа на проби, събрани по време на експедиция с изследователския транспортен съд „ Поларщерн “ през 2021 година Резултатите от работата на интернационалния екип са оповестени в петък в списание „ Енвайръментъл сайънс енд текнолъджи “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР