Ново научно изследване стига до извода, че хората с чувствителен

...
Ново научно изследване стига до извода, че хората с чувствителен
Коментари Харесай

Хората, чувствителни към миризми, са по-склонни към ксенофобия

Ново научно проучване стига до извода, че хората с сензитивен нос към неприятни миризми са по-склонни към ксенофобия, заяви " Мейл онлайн ".

В изследването, извършено в девет страни, учените свързват отвращението от неприятни телесни миризми с нарасналата злост към чужденци.

В постепенен проект да се пазим от неприятни миризми е натурален предпазен механизъм, който ни оказва помощ да избегнем заболявания, изясняват създателите от Каролинския медицински институт в Стокхолм, Швеция. Когато обаче този механизъм се задейства с несъразмерна мощ, може да провокира неприязън към хора, за които се счита, че имат “различни ” хигиенични и хранителни привички от нашите.

" Хората, които по-лесно се отвращават от телесните миризми, са по-склонни да имат отрицателно отношение към бежанците ”, изясняват шведските учени и прибавят: “Както и в предходно изследване преди пандемията от COVID-19, тази връзка се изяснява частично с възприеманото разграничение в нормите, свързани с съществени действия като подготвяне на храна и поддържане на хигиена ”.
 
В изследването, което изследва настройки в Обединеното кралство, Нова Зеландия, Канада, Нигерия, Кения, Хонконг, Чили, Италия и Швеция, са включени близо 7000 участници. При оценяването на чувствителността към телесни миризми участниците били помолени да класифицират миризми по канара от 1 до 5 във връзка с възприеманата тягост. Бил употребен сюжет за оценка на отношението към изцяло измислена група, наречена условно „ драшневски бежанци ”.

Изследователите предложили сюжет, съгласно който групата на драшневските бежанци от Източна Африка или Източна Европа е претърпяла “много цивилен безредици през последните години ”. “В резултат на тези условия доста хора от тази измислена страна се пробват да я изоставен и бежанци оттова се пробват да имигрират във вашата страна ”, се изяснява в сюжета. След това участниците дали отговор на голям брой въпроси за групата, които визирали храната, хигиената и санитарните практики. В един от въпросите се питало до каква степен са съгласни, “че драшневските бежанци могат да внесат в страната проблеми, свързани със здравето ”, а в различен се разглеждала тяхната евентуална престъпност.

Резултатите демонстрират, че участниците, които са получили високи оценки за сензитивност към неприятни миризми, са по-склонни да имат негативно отношение към мигрантите. Експертите са уверени, че резултатите им поддържат “теоретичната визия за това по какъв начин избягването на патогени е обвързвано със обществените настройки ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР