Ново изследване се натъква на човек, преживял рак, който е

...
Ново изследване се натъква на човек, преживял рак, който е
Коментари Харесай

Човек, преживял рак, е бил носител на COVID-19 най-малко 335 дни

Ново проучване се натъква на човек, претърпял рак, който е бил преносител на коронавирусна зараза минимум 335 дни – това е най-дългият документиран случай на COVID-19 до ден сегашен.

Резултатите от изследването са оповестени във версия за предпечат в MedRxiv по-рано този месец. Все още не са рецензирани анонимно.

Пациентът е 47-годишна жена с компрометирана имунна система, чието име не се загатва. През пролетта на 2020 година тя е приета в болница с COVID-19 в кампуса на Националните институти по опазване на здравето (NHI) в Бетезда, Мериленд, предава Science News.

10 месеца по-късно лекарите откриват, че тя към момента е притежател на вируса. В рамките на целия този интервал тя демонстрира леки признаци, постоянно даже никакви. Многократно е тествана за COVID-19 и резултатите са позитивни. Лекарите считат, че най-вероятно са лъжливо позитивни, защото улавят безвредни частици от вируса, останали в тялото ѝ след изчистването му от инфекцията.

Когато през март тази година вирусният товар на дамата още веднъж се повишава, лекарите правят секвенция на неговия геном. Именно по този начин откриват, че той е извънредно подобен с ковид, с който е била инфектирана 10 месеца по-рано. Нещо повече – вариантът в нея не съответствува с нито един от тези, които са циркулирали измежду хората по това време.

Пациентката се подлага на лекуване и през април тази година – 335 дни след първия ѝ позитивен тест – тялото ѝ най-сетне се почиства от инфекцията. Впоследствие си прави голям брой проби и всеки един от тях е негативен.

Изследвания като това дават повече информация за методите, по които инфекцията от COVID-19 протича при хора с отслабена имунна система.

Шансът тялото на имунокомпрометираните хора да откликне мощно на COVID-19 (дори и с две дози от имунизациите против коронавирус) е по-малък, а това ги прави по-уязвими на зараза.

През август американските регулаторни организации утвърдиха слагането на трета доза на имунокомпрометираните хора. По този метод те се надяват, че това ще укрепи имунния им отговор.

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР