Ново име на България измислиха в Скопие, това стана ясно

...
Ново име на България измислиха в Скопие, това стана ясно
Коментари Харесай

Мощен скандал! В Скопие преименуваха България, вижте как ни кръстиха!

Ново име на България измислиха в Скопие, това стана ясно от декларация на лингвисти от Северна Македония.

Изданието от югозападната ни съседка Макфакс е разгласило документ, подписан от 17 езиковеди, работещи в локалната Академия на науките и изкуствата.

"Нашият език се приказва в близки и далечни страни. Той даже от 1944 до 1948 година е бил формален в С.Р. България ", се е посочвало в декларацията, написа novini.bg.

Учените са визирали опитите на комунистическото държавно управление в София за основаване на македонска нация в Пиринския край, правени през посочения интервал.

В същото време обаче езиковедите са объркали името на България, като са я нарекли С.Р. (най-вероятно Социалистическа република) България. Страната ни от 1908 до 1947 година се е наричала Царство България, а от този момент до 1990 година Народна република България.

Въпреки насилственото записване в преброяването на популацията през 1946 на над 150 000 македонци (срещу нито един при преброяването от миналата година), техният "език " в никакъв случай не е бил приет за формален в България.

Лингвистите също са показали, че "македонски " се е приказвал и в Северна Гърция, елементи от Албания и Косово.

"Това е доказано и от наши, и от непознати експерти. Като се вземе поради фактът, че македонски език се приказва и учи в доста демократични страни по света, ние можем за кажем, че той е принзат от международната общественост като обособен език наедно с българските и други езици ", се е посочвало още в документа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР