Ново чудо откриха археолозите – древно барбекю от времето на

...
Ново чудо откриха археолозите – древно барбекю от времето на
Коментари Харесай

Родни археолози впечатлени от голямо откритие


Ново знамение откриха археолозите – антично барбекю от времето на Юстиниан I Велики, написа Блиц.

Късноантична пещ от VI век откриха учените в първите дни от началото на археологическия сезон в Античната цитадела на нос Св. Атанас край Бяла, оповестяват от Общинският културен институт в Бяла.
-->
Пещта е битова, била е иззидана от камъни и в непосредствена непосредственост до нея, археолозите откриха и няколко питоси, огромни керамични съдове за предпазване на артикули – зърно, вино, солена риба и други Наричат питосите хладилниците на античността. Работната догадка на археолозите е, че пещта се е употребявала за печене на самун.

През тази година задачата археолозите е да продължат изследванията западно от публичната баня на крепостта в посока на крепостната стена и паралелно на основната улица, така наречен „ меса “.

Археологически изследвания на Античната цитадела на нос Св. Атанас се финансират от Министерство на културата.

Очаква се и идването на студенти от Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ от Молдова. Младежката учебно-практическа и изследователска експедиция обичайно се управлява от проф. Иван Русев и в нея до през днешния ден са взели присъединяване над 150 студенти по археология.

С изключение на малко спиране по време на COVID-19 пандемията, Общинския културен институт /музей/ - Бяла, с поддръжката на Община Бяла, е единственият в България, който годишно посреща на стаж студенти по археология от българо-молдовския университет в Тараклия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР