Новият здравен министър трябва да е на първо място балансьор.

...
Новият здравен министър трябва да е на първо място балансьор.
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Новият здравен министър трябва да е балансьор

Новият здравен министър би трябвало да е преди всичко балансьор. Това съобщи изрично пред Българска национална телевизия здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и някогашен консултант към Министерство на здравеопазването Аркади Шарков. „ Знаете, с изключение на ползите на 6,5 млн. български жители, има ползи на болнична, извънболнична помощ, класи, представители на фармацевтичния бранш, на бранша на медицинските произведения, които следва да бъдат уравновесени, с цел да не нарушават един на различен взаимоотношенията “, обоснова мнението си той.

„ Секторът е комплициран, политическите ползи вътре са доста, както и икономическите, и мъчно може да бъде угодено на всички. Ето за какво още веднъж декларирам, че идващият здравен министър би трябвало да е добър балансьор както на политическите, ката и на икономическите, само че най-много на ползите на българските жители, които са по-достъпно опазване на здравето, по-бързо и по-ефективно, на по-добри цени “, добави Шарков.

В коментар на цените в бранша икономистът уточни, че растежът им в опазването на здравето през 2023 година изпреварва този на останалите цени в стопанската система, само че все пак към момента са по-ниски. „ Ако можем да съпоставим с общия растеж от Коронавирус рецесията насам, те изпреварват, само че към момента не са догонили. Изпреварват ги, тъй като според статиката на Национален статистически институт цените на медикаментите – и тук е значимо да уточним, че цените на медикаментите са строго контролирани от закона – са се повишили с към 9,8%, цените на лекарските услуги – с 4,4%. Но, правейки разбор от Коронавирус пандемията до момента, общите цени в стопанската система са се повишили с 30,8 процентни пункта (п. п.), цените в опазването на здравето – с 20,2 п. п. и има още 10 п. п, които би трябвало да доближат до цените в стопанската система. Защо се получава по този начин? Защото цените в опазването на здравето значително зависят от договорености сред класи и НЗОК и договорености сред компаниите производители и вносители на медикаменти и НЗОК. В тази посока би трябвало да се подходи вярно. Част от положителните стъпки бяха подписването на анекса към НРД, което увеличи цените на КП сред 20 и 25%, само че към момента не е задоволително “, разяснява Аркади Шарков.

Той се спря и на доплащането в бранша, като означи, че преди всичко стои това за медикаментите, следвано от доплащането в извънболничната помощ, което варира сред 20% и 40% и на трето място е това в болничната – сред 10% и 15%.

По отношение на доплащането за медикаментите има добра вест, уточни Шарков, като засяга днешното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК, на което се чака да се усили реимбурсацията за някои от най-масовите медикаменти, които сега Касата покрива на 25%.

„ Повишаването на този % води до това да се понижи процентът на доплащане от джоба точно за тези медикаменти, които са най-широко потребявани, само че най-дискриминирани по отношение на останалите медикаменти от НЗОК “, означи Шарков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР