Новият заместник на главния прокурор Иван Гешев вече е факт.

...
Новият заместник на главния прокурор Иван Гешев вече е факт.
Коментари Харесай

Безмълвно и с пълно мнозинство - новият заместник на Гешев е факт

Новият заместител на основния прокурор Иван Гешев към този момент е реалност. С цялостно единогласие Висш съдебен съвет освободи от поста своя член Пламена Апостолова и прати в прокуратурата.
Апостолова беше една от трите дами, препоръчани от Гешев за поста зам.-главен прокурор. Другите две кандидатури са на Красимира Филипова и Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура. Те бяха назначени още веднъж единомислещо от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Днес трябваше да бъде гласувана и оставката на Пламена Апостолова, която напълно (не)изненадващо още веднъж бе призната с цялостно болшинство - С 20:0 гласа в цялостно безмълвие - без спор и претекстове, Висш съдебен съвет освободи своя член. Точката бе изключителна в дневния ред на Пленума, който единствен има право да освобождава свои членове.

Сега на ход е Народното събрание, който би трябвало с квалифицирано болшинство от над 160 гласа да прати нов член в Съвета.

Апостолова е член на Висш съдебен съвет от политическата квота, а кандидатурата й е издигната от Движение за права и свободи. От юли 2016 година Апостолова е титулярен шеф на Столичното разследване. Това е станало по експлицитна заповед на основния прокурор Сотир Цацаров, а съответното преназначение е направила Емилия Русинова, тогава зам. градски прокурор, до неотдавна градски, а в този момент - зам.апелативен прокурор на София.

Апостолова е считана за близка до някогашния началник на Националната следствена работа Ангел Александров. Тя и индивидът, който разследваше делото “Фронтиер”, по което свидетелства против колежката си Татяна Шарланджиева. Обвиненията яха, че Шарланджиева е разпънала “чадър” над шефа на консултантската компания Красимир Георгиев, с цел да го избави от следствие за пране на пари, напомни “Де Факто”.

" Според прокурори Пламена Апостолова е от близкото обграждане на някогашния шеф на Националната следствена работа Ангел Александров, който не крие другарството си с Ахмед Доган.

През следствения отдел, който тя управлява от предишното лято, минават основни следствия, като да вземем за пример обвиняванията против представители на " Реформаторския блок " от края на предходната година”, напомнят пък от “Капитал”.

Гласуването на оставката на Апостолова беше на дневния ред на първото съвещание на Пленума с присъединяване на Гешев. То протече, до момента в който под прозорците на Висш съдебен съвет се събраха няколко жители от “Боец” с поредна проява. Събитието е озаглавено " Гешев е върховен срам ", въпреки да не стават ясни съответните претенции на Гражданското придвижване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР