Новият Закон за ВиК да бъде оттеглен, защото не решава

...
Новият Закон за ВиК да бъде оттеглен, защото не решава
Коментари Харесай

Манолова: Водата ще поскъпне драстично заради новия ВиК-закон |

Новият Закон за ВиК да бъде отдръпнат, тъй като не взема решение нито един от проблемите на потребителите, а основава предпоставки за фрапантно увеличение на цената на водата. Законопроектът съставлява жестоко тъпчене на правата на потребителите.

Това се споделя в мнение на ръководителя на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова, изпратено през днешния ден, до районния министър по отношение на плана на Закон за ВиК, който до 25 ноември 2020 година е в процедура на публично разискване.

С плана се вкарва наложително условие за един ВиК-оператор на една област със 100% или над 51% присъединяване на страната в капитала му. Това значи, че добре настоящи в този момент общински ВиК-дружества ще се одържавят, показва Манолова в мнението си.

Тя е безапелационна, че не е съгласна с въвеждането на три нови такси достъп до всяка ВиК-услуга – за достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция.

Трите такси ще се заплащат, без значение дали се употребява вода, или не. Също по този начин те нямат таван и не е ясно какъв брой високи ще бъдат, показва тя.

Манолова е безапелационна, че основаването на самостоятелна Комисия за ВиК-услугите значи тя да подсигурява, че сама ще изготвя и приема подзаконовите нормативни актове, а не да извършва пълномощия, избрани от изпълнителната власт. Манолова упорства още решения на Комисията за контролиране на ВиК, която ще дефинира и цената на водата, да се вземат единомислещо от тримата членове, в противоположен случай се получава, че двама индивида ще дефинират цените на ВиК-услугите в страната.

В същото време потребителите няма да имат право да апелират цените, а в закона не написа какъв брой ще коства на жителите издръжката на тази комисия. Като административно-правен парадокс Манолова дефинира, че Комисията ще приема наредбите за цените и индикаторите за ВиК-услугите, а по-късно тези цени (от сякаш самостоятелната Комисия) ще се утвърждават от Министерския съвет.

Манолова акцентира, че в Закона за ВиК не е посочена и формулировка на „ уязвим консуматор “ по отношение на приемането на „ водни помощи “.

Не е ясно за какво за промишлените консуматори ще има самостоятелни контракти, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има, показва още тя в мнението и добавя, че Общите условия към договорите на битовите консуматори би трябвало да са обществени.

Проектът за ЗВИК е жестоко посягане против правата на потребителите, тъй като планува арбитър реализатори и колектори да събират вземанията от жителите с просрочени сметки и надлежно прекъсване на достъпа им до вода. ВиК-операторите ще разкриват дирекции за събиране на вземанията, което безспорно ще увеличи цената на водата. В член 96 и член 97 на ЗВИК се плануват и санкции на физически и юридически лица, само че не написа кой ще издава актовете, написа още Манолова в мнението до Министерство на регионалното развитие.

По думите й изключително рисково за потребителите е ВиК-операторите да изготвят петгодишни бизнес проекти, в които да могат да трансформират цената на водата при всевъзможни настъпили нараствания на ценообразуващите детайли - цени на горивата, на електрическата енергия, МРЗ, водни количества, базови консумативи и т. н. Законът основава причина за ново нарастване на цените на ВиК-услугите още преди 1 януари 2021 година и остава с неразбираеми цели и претекстове, безапелационна е Манолова.

Тя е безапелационна, че Законът ще провокира с изключение на юридически безпорядък и безпорядък в етажните собствености и сметките за парно и вода. Предвижда се 24 месеца след влизането на Закона за ВиК в действие, хората да инсталират самостоятелни водомери и топломери на отдалечено отчитане.

Ще могат ли ВиК-операторите отдалечено да регистрират данните на топлофикационните сдружения на клиента и назад остава мистерия, макар измененията в Закона за енергетиката, които ще бъдат одобрявани, изяснява Манолова.

Със закона не се взема решение и казусът с по този начин нареченото „ общо ползване ”, включително и със справедливото преразпределение на употребените количества сред потребителите в една етажна благосъстоятелност, съобщи тя.

Във връзка с национализацията на общинските ВиК-дружества, Манолова през днешния ден се среща с жители в Берковица за запазването на общинското ВиК в града.

Берковица е една от седемте общини, дружно с Брацигово, Кресна, Петрич, Сапарева баня, Струмяни и Троян, които се оповестиха обществено против новия Закон за ВиК и заложената в него норма една област да се обслужва от един ВиК-оператор. Именно Берковица беше хазаин на срещата сред тях.

Припомняме, че има и 6 области от 28-те, които все още не са постигнали такава консолидация, а точно Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Разград и Ловеч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР