Новият вариант на коронавируса - т.нар. английски щам, започна да

...
Новият вариант на коронавируса - т.нар. английски щам, започна да
Коментари Харесай

Английският щам е на път да изхвърли платнените маски

Новият вид на ковид - така наречен британски вариант, стартира да трансформира противоепидемичните ограничения, с които малко или доста свикнахме в Европа. Навсякъде, където са наложителни маските, до момента човек можеше да избере да носи платнена маска за многократна приложимост и дори шал, а поради нуждата от всекидневно носене малко на брой посягаха към по-скъпи маски с по-висока отбрана. Новият вид обаче е надалеч по-заразен, заради което към този момент в четири страни - Австрия, Германия, Франция и Англия, има условия или рекомендации да се носят хирургически или FFP2 маски.

При новия вид на Sars-CoV-2 концентрацията на вирусни частици в носоглътката е 10-100 пъти повече, изясни на постоянния брифинг в четвъртък основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. " В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Англия 10 души заразяват 27, това следва да се случи в Европа и то идва към нас ", сподели Кунчев. Картината, която той разказа за Европа е тревожна - в границите на 4 седмици новият вариант от 10-15% е съумял да заеме дял от над 75% във Англия, в Ирландия - от 2-3 на 100 е достигнал 40 на 100. Подобна е картината, само че с по-ниски темпове в Нидерландия.

Новата вълна към изхвърляне на платнените маски от приложимост потегли от Бавария. Миналата седмица немската провинция разгласи, че от понеделник вкарва наложителни маски с равнище на отбрана FFP2 (на другите континенти се значи и като N95 и KN95) в магазините и публичния превоз. Във вторник канцлерът Ангела Меркел разгласи, че в цяла Германия в публичния превоз и магазините ще се влиза наложително с хирургическа маска или FFP2 маска. Извън Бавария, по-високият клас отбрана -  FFP2, е наложителен към този момент единствено за старческите домове. От 25 януари Австрия също вкарва наложителни маски за еднократна приложимост с равнище на отбрана FFP2 в публичния превоз и магазините и ще бъде първата страна, в която ще е наложително носенето на подобен висок клас маска.

Франция и Германия вървят по пътя на Австрия и Германия, само че към този момент единствено с рекомендации, а не със отговорности. В понеделник водещият съвещателен съвет по здравните въпроси на Франция предложи хората да не разчитат на платнени и други домашно направени защитни средства, защото те може да не защищават задоволително от новия вид на ковид. " Тъй като нямаме нови оръжия против него, остава ни единствено да подобрим тези, с които разполагаме ", уточни пред публичната телевизия Даниел Камю, член на съвета. Препоръки против носенето на платнени маски към този момент има и във Англия. Ако не можете да спазвате физическа отдалеченост, носете здравна маска, изключително при нескончаем престой измежду доста хора на закрито, поучават тамошните здравни управляващи.

Промяната в условията към маските води със себе си доста проблеми и съгласно някои вирусолози може да се окаже контрапродуктивна. Маските с по-висока отбрана са скъпи, само че като другите в всеобщия случай са за еднократна приложимост. Високите цени ще изкушат хората да ги употребяват неведнъж - даже в по-богатите страни надали има доста хора, подготвени да дадат по 2-3 евро за маска всякога, когато би трябвало да употребяват трен или метро. Освен това те са ефикасни единствено когато се слагат вярно, а всички знаем какъв брой вярно носим и надалеч по-прости маски. Маската би трябвало да прилепва компактно по лицето и да му подхожда по мярка. Ако е хлабава, може да сътвори лъжливо успокоение у човек, а да не защищава добре.

Тези маски не са и толкоз налични - качествените разновидности от реномирани производители се намират мъчно. В Германия от средата на декември държавното управление раздава ваучери за FFP2 маски на възрастното население (60 и повече години) и на хора с хронични болести, като проектът е всеки в тези рискови групи да получи по 15 маски с висок клас на отбрана. Австрия също дава обещание FFP2 маски на налични цени и да подсигури бедните си поданици. В момента дефицит на такива маски не се усеща нито в България, нито в Европа, само че потребността от доставяне на милиони европейци с подобен клас защитни средства може внезапно да промени обстановката.

Въпросът има и политическо измерение - една година след началото на пандемията, в западния свят маските не престават да бъдат мощно ненавиждани и да разделят обществата. За подозренията по този въпрос способстваха и спорните позиции на Световната здравна организация, която изначало не предлагаше носенето на маски, а по-късно ги издигна в универсално и незаменимо защитно средство. В хода на епидемията от организацията признаха, че първоначално е имало изострен недостиг на защитни средства за медицинските лица и поради това се е въздържала да ги предлага за всеобща приложимост. Сега обаче това е обичан мотив на съперниците на маските.

" Такива маски са идеални като спешно решение за незабавни случаи на работното място, където не може да се обезпечи безвредно равнище на проветрение, само че съм песимистичен, че наложителното им носене в публичния превоз ще е потребно, изключително там, където човек може да е заставен да ги носи повече от 75 минути ", разяснява Йонас Шмит-Ханазит, вирусолог от Хамбургския университет. Андреас Подбилски, шеф на института по здравна микробиология, вирусология и хигиена в Рощок, непосредствено дефинира мярката като " популизъм и нелепост ". Според него от нея няма да има изгоди за сигурността на хората.

 

КАКВИ СА ЦЕНИТЕ У НАС

В момента в България най-простият тип маска от вида FFP2 се предлага от 3 лева нагоре, като има онлайн магазини, които оферират маски от подобен клас за по 16-17 лева броя. Маски от най-голям клас на отбрана - FFP3, от реномирана марка, сега костват към 12-13 лева Пазарът обаче е джунгла - всеобщо да вземем за пример се твърди, че тези маски са за многократна употреба; продават се и маски, чиято цена издава, че степента й на отбрана е оповестена напълно случайно.

У нас даже хирургическите маски могат да се окажат нежелателен разход за пенсионерите да вземем за пример - в профилираните магазини сега кутия от 50 трислойни хирургически маски за еднократна приложимост се намират за 12 лева, само че в доста аптеки ги продават по-скъпо - по 2 лева броя.

 

ВИДОВЕ МАСКИ

Платнените и хирургическите маски са предопределени главно да защитят другите хора от по-едри капки, отделяни при говорене, кашляне, кихане. Маските от вида FFP пазят освен близките, само че и индивида, който ги носи, защото филтрират въздуха в двете направления. Те също така защищават и против по-малките капчици и аерозоли.

Хирургическата маска нормално е трислойна, като вътрешният пласт е бял и е направен от абсорбиращ материал, който поема влагата от издишването; междинният пласт е филтър, а външният пласт е пъстър (често наследник или розов) и направен от водоотблъскващ материал, който не разрешава абсорбирането на частици слюнка, кръв и пот. Тези маски защищават близките, само че не защищават носителя им от вируси и бактерии. В болнични условия се предлага да се носят не повече от 2 часа - при несъразмерна приложимост защитните им свойства се губят.

Маските от вида FFP (наричат ги още респиратори) се класифицират съгласно степента на пречистване на частици с размер 0,3 микрона и повече.

- FFP1 e най-ниският клас. Филтрира 80% от аерозолите, пропуща до 22%. Използва се основно против прахуляк при домашни поправки и други

- FFP2 филтрира най-малко 94% от аерозолите, изпуска най-много 8%. Тази маска има най-универсално приложение - в промишлеността, строителството, фармацевтичното произвеждане, селското стопанство. Тя може да служи за отбрана от респираторни вируси, в това число SARS-CoV-2, ТОРС, бактерии (вкл. причиняващи туберкулоза), само че има обстановки, в които даже тя не подсигурява предотвратяване - да вземем за пример при работа с високо заразни пациенти и процедури, които допускат обособяване на огромно количество аерозоли;

- FFP3 филтрира най-малко 99% от аеорозолите, изпуска най-много 2%. Този най-голям клас защищава от най-фините частици, в това число азбест, фини прахови частици във въздуха и други, само че не защищава против газове като да вземем за пример азотен оксид.

В обозначенията на маските има и други съкращения, които е от изгода да познаваме. При качествените маски да вземем за пример с NR се значи, че маската е за еднократна приложимост, а с R - че става за многократна приложимост. D значи, че маската е минала спомагателен тест, който демонстрира, че устоя на изключително висока степен замърсяване.

Какво споделя СЗО?

 

Маските би трябвало да се носят, само че единствено маската не е задоволително защитно средство против COVID-19 - също така би трябвало да спазвате физическа отдалеченост, да проветрявате постоянно пространствата, да избягвате тълпа, да миете ръцете си и да не кашляте в шепи, а в прегънат лакът или хартиена кърпичка.

медицинска/хирургическа маска да носят следните категории хора:

- здравни служащи в клинична среда;

- всеки, който не се усеща добре, в това число хора с леки признаци като мускулна болежка, лека кашлица, сопнато гърло, умора;

- всеки, който чака резултати от тест за COVID-19, както и всеки с позитивен резултат;

- хора, които се грижат за хипотетични или доказани пациенти с COVID-19 отвън здравно заведение.

Поради покачвания риск от тежка форма на инфекцията и съдбовен излаз, медицинските маски се предлагат и на хора на възраст 60 и повече години, както и за хора с хронични болести като ХОББ, сърдечносъдови болести, рак, наднормено тегло, диабет и хора с злепоставен имунитет.

Обикновени, платнени маски могат да се носят от хората на възраст под 60 години и тези, които нямат здравни проблеми.

 

Как да изберем платнена маска?

Платнената маска би трябвало да обгръща компактно носа, бузите и брадата. Ако краищата й се местят и разтварят при говорене да вземем за пример, въздухът минава оттова. Ако пък има вентилационна клапа, оттова излиза нефилтриран въздух към близките. Платнената маска би трябвало да има три пласта, като вътрешният пласт би трябвало да е от абсорбиращ материал, като памук да вземем за пример. Средният пласт би трябвало да е от нетъкан, неабсорбиращ материал, да вземем за пример полипропилен, а външният - също от неабсорбиращ материал, като полиестер или нещо сходно.

 

Защо не с клапан?

СЗО не предлага маски с клапан, защото те са предопределени за служащи в производства с обособяване на прахуляк и нездравословни частици. С други думи те защищават носителя им от поемане на нездравословни частици, защото клапанът се затваря при поемане. При издишване обаче се отваря, което улеснява дишането, само че също по този начин разрешава на вирусите да излязат през клапана. Това прави този вид маски неефективни в ограничението на разпространяването на COVID-19 и други вируси. Важно е да се знае, че те не защищават близките, в случай че носителят им е инфектиран, заради което се счита, че основават риск за разпространяване на COVID-19.

 

ИЗСЛЕДВАНИЯ

бе оповестено относително проучване на разпространяването на COVID-19 в 16 страни. Според него равнището на разпространяване е по-ниско при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1 метър и повече, спрямо по-малко от 1 метър. С увеличение на дистанцията, отбраната се покачва. Носенето на маска понижава риска от заразяване, като това се следи в по-голяма степен при маски от вида N95 (аналог на FFP2) в сравнение с при хирургическите маски, само че и при двете отбраната е по-голяма спрямо еднослойните маски. Защитата на очите също понижава риска от заразяване. За медицински служащи респиратори от вида N95 са целесъобразни пред хирургичeските маски.

През септември на ефикасността на 14 разнообразни маски. Според него минимум слюнка се отделя, в случай че този, който приказва, е с маска от вида N95, а най-вече се разпръсква, в случай че човек носи към устата забрадка за глава/шал за ски и прочие Този вид защитно средство дори разпръсква повече капчици в сравнение с в случай че човек не носи нищо, евентуално тъй като материята работи като решето. Изследването на " Дюк " сподели и добра успеваемост на трислойните медицински маски, както и на някои платнени. Според друго проучване от 2013 година, представено в " Гардиън ", елементарната хирургическа маска е три пъти по-ефикасна от платнената маска при попречване разпространяването на вирусни частици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР