Новият размер на минималната работна заплата от 1 януари догодина

...
Новият размер на минималната работна заплата от 1 януари догодина
Коментари Харесай

Правителството приема днес 933 лв. минимална заплата

Новият размер на минималната работна заплата от 1 януари следващата година от 933 лв. ще утвърди с разпореждане на държавното управление през днешния ден. Повишението е с близо 20 % по отношение на настоящето минимално заплащане, а размерът е избран, като половината от междинната заплата за страната за интервал от предишни 12 месеца.

Новата формула за минималната заплата се ползва за първи път, тя бе призната при започване на тази година с измененията в Кодекса на труда. Преди дни и след разискване в Националния тристранен съвет на постановлението общественият министър Иванка Шалапатова съобщи: " С приемането на постановлението, размерът на минималната работна заплата ще се усили със 153 лева по отношение на сегашната ѝ стойност от 780 лева, което прави растеж от 19.6% “.

Синдикатите даже желаеха по-висок размер на минималната заплата от избраната от избраната 933 лв. за следващата година.

БНР цитира Любослав Костов от КНСБ: " Няма страна в Европейски Съюз, която да е влезнала в Европейски Съюз с по-малко от 500 евро минимална заплата “.

Бизнесът обаче е срещу административната формула. Председателят на БТПП Цветан Симеонов предизвести: " Ще стартират изкривявания в сключването на договорите и по този метод ще се помпа сивият бранш “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР