Новият президент на олимпийския и паралимпийски комитет на САЩ (USOPC)

...
Новият президент на олимпийския и паралимпийски комитет на САЩ (USOPC)
Коментари Харесай

САЩ приемат евентуално руско участие в Париж 2024

Новият президент на олимпийския и паралимпийски комитет на Съединени американски щати (USOPC) е за изследване на способи съветски и беларуски спортисти да се състезават на игрите в Париж 2024 като неутрални, и в същото време настоя, че актуалните наказания против Русия и Беларус би трябвало да останат в действие.

Джийн Сайкс, който замести на 1 януари Сюзън Лайънс отпред на USOPC, написа това в писмо до спортисти,спортни ръководители и " други заинтригувани страни " предходната седмица. То е в отговор на голям брой запитвания и реакции по отношение на решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да опита да откри метод някои съветски спортисти въпреки всичко да вземат участие в Париж 2024.

" След като изслушахме доста спортисти и наши членове, признаваме своето предпочитание да се състезаваме против всички най-хубави спортисти в света, но единствено в случай че това може да се случи по метод, който подсигурява безвредна и почтена игра “, написа още Сайкс.

Както е известно

 

Русия и Беларус получиха повсеместна спортна възбрана

 

по рекомендация на МОК още на 25 февруари - деня след нахлуването на съветски войски в Украйна. Това докара до лишаване на всички планувани семейства на огромни спортни събития в тези две страни, до премахване на съветски и беларуски публични лица от управлението на интернационалните федерации и до изключване на спортистите им от огромните конгреси.

Впоследствие някои от огромните спортни лиги в Северна Америка и Европа (като НХЛ и баскетболната Евролига) и самостоятелни спортове, като тениса, позволиха руснаци и беларуси в своите надпревари, само че под безпристрастен байрак.

Миналата сряда, след среща на Изпълнителното си бюро, 

 

МОК излезе с изказване по отношение на присъединяване на руснаци и беларуси,

 

в което главните пунктове и сложени условия бяха: 

>  Никой състезател не би трябвало да бъде възпрепятстван да се състезава единствено поради паспорта си;

> Спортистите [от Русия и Беларус] ще вземат участие в надпревари като неутрални и по никакъв метод няма да съставляват своята страна или друга организация от своята държава;

> Ще вземат участие единствено спортисти, които изцяло съблюдават Олимпийската харта. Това по-специално значи: първо - само тези, които не са работили против мирната задача на МОК посредством дейна поддръжка на войната в Украйна. Второ - само спортисти, които изцяло съблюдават Световния антидопингов кодекс и всички съответни антидопингови правила и разпореждания. Задължително е да са направени самостоятелни проби на всички включени в листата за Париж 2024 спортисти.

Освен това МОК " приветства и оценява предложението на олимимпийския комитет на Азия " да даде достъп на съветски и беларуски спортисти до надпревари на този континент, с цел да имат игрова процедура. Последното е поради готовността на Азия да включи тези състезатели на тазгодишните Азиатски игри в Ханджоу и готовността да създаде система, по която те да минат квалификациите за Париж 2024 година от името на  този континент.

Всички тези стъпки трябва бъдат дефинитивно гласувани на съвещание по-късно този месец, само че към този момент срещнаха 

 

гневна съпротива  от някои страни .

 

На първо място, несъмнено, бе Украйна. Националният олимпийски комитет свика за на следващия ден Асамблея, с цел да се реши за протест на игрите в Париж 2024, в случай че бъде позволено присъединяване на руснаци и беларуси. А някогашният международен шампион по бокс Владимир Кличко съобщи, че МОК ще стане съизвършител на Русия във войната, в случай че направи такава стъпка. 

Президентът Зеленски пък прикани интернационалните федерации да спрат руснаци и беларуси от присъединяване, защото МОК „ желае да отвори спорта за пропагандното въздействие на терористичната страна “. А външният министър Кулеба написа прочувствено в " Туитър ":  " Усилията на МОК да замете съветските военни закононарушения под килима са доказателство за това какъв брой надалеч са се откъснали олимпийските богове от действителността. МОК е подготвен да стъпче гробовете на хиляди почтени хора, които са били и биват убити от руснаци. "

Вчера латвийският олимпийски началник Тикмерс разгласи, че страната ще бойкотира олимпиадата при наличие на спортисти от Русия и Беларус.

Замисълът на МОК за връщане най-малко на някои съветски състезатели на олимпийски игри бе посрещнат със с ериозни рецензии от водещи  публични лица в Полша (националният олимпийски комитет и министърът на спорта Бортничук), Естония (премиерката Кая Калас), Литва (депутати от парламента), Дания (националния олимпийски комитет) и Норвегия (норвежката спортна конфедерация).

Останалите страни към този момент резервират безмълвие по тематиката и на процедура президентът на американския олимпийски комитет стана първият, който изрази позитивно мнение по отношение на присъединяване на спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР