Новият правосъден министър Янаки Стоилов за първи път председателства днес

...
Новият правосъден министър Янаки Стоилов за първи път председателства днес
Коментари Харесай

Янаки Стоилов поиска анализ на работата на спецпрокуратурата


Новият правосъден министър Янаки Стоилов за първи път ръководи през днешния ден съвещанието на Висшия правосъден съвет.

Служебният министър съобщи преди началото на съвещанието, че чака конкретика по изказванията на предприемача Светослав Илчовски за издевателства против прочут задържан в пандиза.

Готовност за инспекция, само че и упования за повече конкретика за времето, когато се е случило това, мястото и хипотетичните забъркани хора, изиска Стоилов.

Янаки Стоилов разяснява и напрежението към признатите на първо четене в закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на Народното събрание. Те са свързани със закриването на профилираните съдилища и прокуратура.

Декларация против това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия правосъден съвет.

В декларацията се афишира поддръжка за работещите там, има присъединение към декларация, която към този момент бе призната от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и се предизвестява, че закриването на спецструктурите може да сътвори напрежение и да попречи на битката с престъпността, припомня БНР.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се одобряват заявления, би трябвало да се направи разбор на работата на профилираното правораздаване, в това число и през прочита на европейските рекомендации във връзка с специализацията, битката против проведената престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на Висш съдебен съвет първо това да бъде разисквано.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР