Новият държавен дълг, който може да бъде поет догодина, е

...
Новият държавен дълг, който може да бъде поет догодина, е
Коментари Харесай

Бюджет 2020 г. с приоритет образование, здравеопазване, отбрана

Новият държавен дълг, който може да бъде стихотворец следващата година, е 2,2 милиарда лв., излиза наяве от проектобюджета за 2020 година, оповестен на уеб страницата на финансовото министерство. Само за съпоставяне - тази година ограничаването беше един милиард, а финансовото министерство се възползва от правото си да го вземе поради договорката с изтребителите.

Също по този начин следващата година държавното управление може да поема и погасява дълг, като е значимо в края на годината той да не надвишава 23,100 милиарда лв.. Това прави под 20% от брутния вътрешен артикул (БВП) за следващата година, с което се продължава наклонността за понижаване на общата задлъжнялост на страната ни.

Тази година стопанската система ще означи растеж от 3,4%, а от следващата година и в идващите няколко - с по 3,3 на 100. Инфлацията ще е малко над два %.

За първи път от доста години насам бюджетът за 2020 година е плануван да бъде уравновесен - т.е. без недостиг или остатък. Приоритетни ще бъдат образованието, опазването на здравето, защитата, пенсионната политика и политиката по приходите.

По отношение на пенсиите се планува от 1 юли 2020 година всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 година, да се усилват с 6,7% (процент, избран по така наречен „ швейцарско предписание ” на член 100 от КСО).

По отношение на политиката на приходите в проектобюджета е заложено нарастване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2020 година на 610 лева, от 1 януари 2021 година на 650 лева, като размерът от 650 лева ще се резервира и през 2022 година, както и нарастване с 10% на средствата за заплати и хонорари в бюджетния бранш.

Равнищата на минималните осигурителни приходи по главните стопански действия и квалификационни групи специалности от 2019 година се резервират, като се прави промяна единствено във връзка с позициите, които са под размера на минималната работна заплата за 2020 година – 610 лв.. Максималният застрахователен приход за всички обезпечени лица се резервира в размер на 3000 лв..

Месечните помощи за развъждане на дете за фамилиите, които имат право на това, са по 40 лв. за едно дете, 90 лв. - за две, и 135 лв. за три.

В бранш „ Образование “ ще продължи реализацията на ограниченията, целящи възстановяване на обществения статус на учителите, като за тази цел ще бъдат предоставяни годишно спомагателни средства в размер на 360 млн. лева за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав. Целта е през 2021 година да бъде реализирано удвояване по отношение на 2017 година на средствата за хонорари на педагогическите експерти.

Първият прочит на текстовете сочи, че финансовото министерство е определило повече пари за общините, само че и разчита на правото им сами да дефинират размера на локалните налози и такси. Премахнат е изравнителният съставен елемент при дотациите за зимно поддържане и снегопочистване.

Проектобюджетът за 2020 година би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание до 31 октомври. Преди това би трябвало да бъде прегледан на съвещание на съвета за тристранно съдействие, като обществените сътрудници би трябвало да имат три работни дни, с цел да изготвят мненията си по него. Също по този начин финансовата рамка би трябвало да бъде утвърдена от кабинета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР