Новият 16-и фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия

...
Новият 16-и фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия
Коментари Харесай

С комедията Див лук днес започва Sofia Menar

Новият 16-и фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка – Sofia MENAR, стартира през днешния ден с усмивка, оповестяват уредниците от „ Позор “. Над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми са в афиша, като огромна част от тях ще бъдат налични онлайн. До 28 януари ще има прожекции в салоните на Дома на киното, G8, „ Евро синема ” и „ Влайкова ”. 

Откриването е в Дома на киното с казахстанската комедия „ Див лук ”, отличена на фестивала във Венеция.

Сред акцентите на фестивала е комедията от Йордания – „ Дъщерите на Абдулрахман ”. Те са четири сестри, а все едно са от разнообразни майки. Религиозната Амал е пример за консервативните араби, остарялата мома Зейнаб гледа татко си и от дълго време не мечтае за нищо, разхайтената Самах не стопира да следи мъжа си, а най-малката – Хитам, си има другар в Дубай, за който не счита да се омъжва. Филмът е притежател на премиите на публиката от фестивалите в Сан Диего и Кайро, както и на премията на журито от фестивала в Бейрут.

Тази година програмата е изпълнена с комедии – „ Всички пътища водят към Рим "  от Ливан, „ Сбогом, Шмит "  от Азербайджан,  „ Село без деца "  от Иран, „ Абу Садам ”.

Своята премиера ще има и най-гледаният филм в Мароко за миналата година – „ Лято в Буджад ”, с премия за сюжет от фестивала на арабското кино в Ротердам. В средата на 80-те, слънчево Мароко, омайни топли тонове и едно хлапе, израснало във Франция, което би трябвало да свикне с новия си метод на живот в Северна Африка. Карим се завръща в бащиния дом откакто години наред е живял в Париж. Там го чака новото семейство на татко му. Момчето мъчно намира език с връстниците си и търси другарството на локалния гамен Мехди, който бързо го вкарва в триковете за бързо печелене на пари.



Фокусът на фестивала ще бъде върху немските копродукции със страни от района на MENAR. Сред заглавията са „ Любов x 3 ” на Фараз Шариат с две награди от „ Берлинале ”, „ Любов, дойче марки и гибел ” на Джем Кая, още веднъж отличен на „ Берлинале ”, „ Камъкът си тежи на мястото ” на Илкер Чатак с премия за сюжет от фестивала в Мюнхен и „ Орай ” на Мехмет Бююкаталай с награди от „ Берлинале ” и фестивала „ Монс “. „ Дойче MENAR ” е взаимна самодейност на фестивала с „ Гьоте институт “.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР