Новите заводи за чипове не могат да започнат производство поне

...
Новите заводи за чипове не могат да започнат производство поне
Коментари Харесай

Глобалният недостиг на чипове застрашава цялата икономика


Новите фабрики за чипове не могат да стартират произвеждане най-малко през идващите две години
(снимка: CC0 Public Domain)

Въздействието на световния дефицит на чипове стартира да оказва директно въздействие върху икономическия напредък в световен мащаб. Нови данни демонстрираха, че Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство понижава, частично поради съкращения на производството на артикули, които изискват полупроводници.

Вчера японската Panasonic разгласи, че ще редуцира производството си на покривни слънчеви съоръжения, тъй като и те изискват полупроводници. Всеки ден отвред изскачат тревожни сигнали, че от целия набор на стопанската система.

Най-остро – и вероятно най-гръмогласно – от дефицита на чипове „ изреваха ” автомобилните производители. Някои от тях даже стопираха част от индустриалните си линии, други забавиха темповете.

Проблемът със закъсалите автомобилни производители е всеобщ. Клаус Вистесен, основен икономист за Еврозоната в Pantheon Macroeconomics, изяснява, че тази наклонност обгръща всички, даже в най-развитите стопански системи.

„ В автомобилния бранш, най-малко в Европа, има огромна бездна сред мощните нови поръчки и слабото произвеждане ”, споделя Вистесен пред. „ Това допуска, че производителите на коли просто не разполагат с основни съставни елементи, от които се нуждаят за своите артикули ”.

Недостигът на коли на собствен ред поставя спирачка на ред други промишлености – действително всички, които са директно подвластни от транспортни средства. Работните коли и камиони, които обслужват всевъзможни компании и действия, не доближават. В Съединени американски щати да вземем за пример доста строителни компании ползват всевъзможни средства, в това число дебели надценки, с цел да се снабдят с нови коли.

пречи и на други бизнеси да реализират активността си. Така да вземем за пример Ранди Блубау, който има дребна компания за домашно разчистване близо до Далас, споделя, че получава по 50-70 позвънявания на седмица от хора, които желаят домашно посещаване, само че той не може да покрие всички адреси, тъй като не му доближават коли. Лизинговата компания, от която наема транспортни средства, има усложнения да откри повече коли, по тази причина Ранди не съумява да покрие всички получени поръчки.

При пазарна стойност от 39,5 милиарда $, автомобилната промишленост съставлява по-малко от 9 % от търсенето на чипове (по размер на приходите), съгласно компанията за изследване на пазара IDC. Този дял се чака да се усилва с по към 10 % годишно до 2025 година Въпреки това автомобилната промишленост – в която работят над 10 милиона души в международен мащаб – е нещо, към което са чувствителни както потребителите, по този начин и политиците.

Чиповете за автомобилния бранш се създават благодарение на процеси, предопределени да дават отговор на строги критерии за сигурност, разнообразни от тези, предопределени за други промишлености. Но те въпреки всичко се създават на същите индустриални линии като аналоговите интегрални схеми, чиповете за ръководство на зареждането, драйверите за екрани, микроконтролерите и датчиците, които влизат във всички други типове техника.
още по тематиката
Наред с автомобилния бранш и всички бизнес-дейности, подвластни от автомобилния транспорт, от дефицита на чипове. „ Транспортното съоръжение през днешния ден, без значение дали става дума за влакове, коли, самолети или съоръжение за защита и сигурност, включва доста механически програмен продукт, който изисква полупроводници ”, споделя Вистесен.

„ В това отношение всички типове висококачествено индустриално съоръжение с висока добавена стойност могат да бъдат наранени от дефицита, изключително в транспортния бранш, само че също по този начин и от ден на ден в браншове като здравното съоръжение ”, предвижда той.

В света на производителите също се приготвят за закъснение в производството на продукти, вариращи от интелигентно домашно съоръжение до съществени домашен уреди като микровълни фурни и хладилници. Тук казусът отчасти се укрепва от желанието на някои производители да се презапасят. Те поръчват двойно по-големи количества от това, което действително им е нужно, споделя Джим Фелдхан, президент на Semico Research.

„ Не знам за нито един артикул, който да се нуждае от двойно по-голямо количество чипове по отношение на от миналата година ”, споделя той. „ Но производителите не желаят част, която коства 12 цента, да им попречи да произведат 4K тв приемник за няколкостотин $ ”, тъй че се запасяват ”.

Трудно е да се каже по кое време предлагането на полупроводници ще бъде задоволително, с цел да отговори още веднъж на търсенето. Вистесен чака дефицитът да продължи и през идващите две тримесечия, а някои специалисти даже имат вяра, че рецесията няма да отшуми чак до 2022 година.

Засилването на производството на полупроводници наподобява е най-очевидното решение и огромните производители на чипове към този момент влагат за разширение на потенциала си. Правителствата също се ангажират да усилят предлагането на съставни елементи.

Въпреки тези големи старания и вложения, парите в производството на полупроводници надали ще решат непосредствения проблем скоро. Изграждането на заводи за чипове е, отнемаща време – и не може да се чака новите фабрики да стартират да създават каквото и да е най-малко през идващите две години.

„ Не можете просто да щракнете с пръсти и да увеличите производството ”, споделя Вистесен. „ Трябва да предположим, че ще бъде по-трудно, в сравнение с чакаме, и ще отнеме повече време ”.

И защото изгледите не са обнадеждаващи, чака се от ден на ден компании да се постараят да се презапасят. Това може да сътвори обаян кръг, в който достъпът до чипове е още по-ограничен – и може да утежни казуса още повече. А съответно за автомобилната промишленост идващите няколко месеца ще станат още по-предизвикателни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР