Новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие са по-малко в

...
Новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие са по-малко в
Коментари Харесай

За седмица хората с COVID-19 в болница са със 70% повече

Новите случаи на COVID-19 за миналото денонощие са по-малко спрямо последните два дни, само че пък за седмица хоспитализациите са се нараснали със 70%. През миналите 24 часа у нас са регистрирани 1371 случая на COVID-19, до момента в който в сряда надхвърлихме 1400. Миналия петък обаче в болница се лекуваха 1264 души с коронавирусна зараза, а през днешния ден броят им към този момент е 2161.

Само за петте дни на тази седмица са оповестени нови 99 смъртни случая на хора с COVID-19, като за миналото денонощие жертвите са 27. По този индикатор България е на пето място в Европейски Съюз, като във вчерашната актуализирана статистика на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите сме с 18.56 умряли на 1 млн. души. Най-тежко е ситуацията в Кипър, където смъртността е 38.29 на 1 млн., Гърция (23.14), Испания (20.11) и Португалия (18.94).

 

НОВИ МЕРКИ

От през днешния ден влизат в действие нови противоепидемични ограничения, като заповедта за тях беше издадена нощес от здравния министър Стойчо Кацаров. Той разпорежда в администрацията да се вкара при опция работа от разстояние за минимум 50% от личния състав, както и да се вкара график за начало на работния ден сред 7:30 и 10 часа. Целта е да се понижи натискът върху публичния превоз. Към всички работодатели също се насочва рекомендация да провеждат отдалечена форма на работа, когато е допустимо, допускайки на работното място не повече от 50% от чиновниците.

От през днешния ден Министерство на здравеопазването прави опит и да насърчи имунизациите с привилегии за заведения и публични места с изцяло имунизиран личен състав или подобен, който е подготвен да се тества постоянно, с цел да върви на работа. Условията за тези привилегии обаче са мъчително постижими при нищожния дял на имунизираните у нас. Облекченията плануват публични обекти като заведения за хранене, културни институти, фитнеси, спортни зали и прочие да се освобождават от ограничаването за заемане на 50% от потенциала, в случай че целият личен състав и всичките им клиенти имат зелен документ с една от трите известни хипотези - приключен курс на имунизация, негативен тест за COVID-19 или доказателство за преболедуване в последните 6 месеца.

Тези облекчения няма да се вкарват автоматизирано - който реши да работи на 100%, би трябвало първо да подаде съобщение до районната си здравна ревизия, а тя ще поддържа лист на тези обекти, с цел да може да ги управлява. Не е напълно ясно и за какво се вкарват сходни облекчения, откакто през вчерашния ден пред министъра на стопанската система ресторантьорите оповестиха, че не съблюдават сегашните ограничавания, тъй като не могат да си избият разноските иначе.

Всичко за новата заповед:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР