Новите скъпо платени електробуси се захранват от дизелов генератор в

...
Новите скъпо платени електробуси се захранват от дизелов генератор в
Коментари Харесай

“Спаси София”: Електробусите се захранват от дизелов генератор - абсурдно е

Новите скъпо платени електробуси се зареждат от дизелов генератор в София. Абсурдната обстановка се разиграва в Овча купел, където зарядните станции не работят поради липса на потенциал в електропреносната мрежа, оповестиха от Спаси София.

“Затова от Общината са сложили портативен дизелов генератор за ток, който да зарежда електробусите. Това е неприемливо - поради кухия ПР на кмета Фандъкова хем плащаме големи пари за наемането изахранване на генератора, хем жилищния регион се замърсява с дизел.” - безапелационен е Борис Бонев.

По думите на самостоятелния общински консултант, “решението” е неуместно и ясно демонстрира неуспеха на транспортната политика на Столичната община. Неофициално, казусът няма по какъв начин да бъде решен скоро, защото електропреносната мрежа в региона няма задоволителен потенциал и зарядната станция за електробусите няма по какъв начин да бъде включена.

“Как Столичната община е похарчила десетки милиони за скъпи електробуси без да направи изследване за този фундаментален въпрос? Едва ли може по-ясно да бъде демонстрирано, че това ръководство е безнадеждно, откъснато от действителността и изцяло безконтролно!” - риторично пита Борис Бонев.

От Спаси София установяват, че електробусите на София са скъпи, само че пътуват студени поради неналичието на базово обмисляне на линиите и зарядните станции. Според градските деятели, софиянци нямат никакви изгоди от тях, защото не реализират главните си цели, а костват двойно повече от сходни рейсове на газ.

“Многократно настоявахме търговете да бъдат прекъснати, защото имаше голям брой подозрения, че са нагласени в интерес на турски и китайски компании, посредством доближени до ГЕРБ медиатори. Сега излиза наяве, че златните електробуси ги зареждаме с дизел. Ако не беше трагично, щеше да бъде смешно!” - споделя Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Независимият общински консултант подлага на критика и управлението на Столичен електротранспорт, които са наредили генераторът да бъде изключен и отвеян от мястото незабавно, откакто от Спаси София са разкрили обстоятелствата.

“Те избягаха. Очевидно се срамят от дейностите си и желаят да ги скрият. Явно не се тормозят обаче да демонстрират новите електробуси пред жителите и да ги убеждават какъв брой потребни са те за екологията в София, а излиза наяве, че това е една неистина. Всъщност, електробусите се зареждат с генератор на най-замърсяващото гориво и то в средата на жилищен квартал.” - споделя Борис Бонев.

Активистите споделят, че ръководещите лъжат освен софиянци, само че и Европейския съюз, който финансира този план.

“Ще сезираме способените институции и ръководещия орган на Европейския съюз за този неуспех. Ще пожелаеме цялостна инспекция както на самата тръжна процедура, по този начин и на неработещите зарядни станции. Трябва да прекратим безотговорността, станала типична за ръководството на госпожа Фандъкова, която не изисква никакви резултати от назначените от нея хора. Единствената им грижа е да се усвояват европейските пари, без значение какви са резултатите.” - приключи Бонев.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР