Новите разпоредби, включени в Закона за извънредното положение, са грешен

...
Новите разпоредби, включени в Закона за извънредното положение, са грешен
Коментари Харесай

Сдружението за модерна търговия: Новите разпоредби ни връщат от пазарна към централизирана икономика

" Новите разпореждания, включени в Закона за изключителното състояние, са неверен инструмент за ограничение на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последствия за българската стопанска система - дефицити на артикули и услуги, безпорядък, корупция, банкрути, далавера, увеличение на сивия бранш и спад на приходите в държавния бюджет тъкмо когато те са най-нужни ". Това оповестиха от Сдружението за съвременна търговия в разпратено до медиите мнение. Оттам молиха към президента на Република България да наложи несъгласие върху текста за налагане на таван върху цените.
Ето и цялостния текст на мнението:
Снощи българският парламент одобри " Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година " Със закона се вкарва таван на цените на стоките и услугите. Според него " всички икономически субекти са длъжни да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях артикули и услуги през последните три месеца " преди въвеждането на изключително състояние. За нарушаване на наредбата на " отговорните лица се постанова имуществена глоба в размер на 5 на 100 от оборота " за миналата година, а на представляващите ги физически лица - санкция в размер от 20 хиляди до 100 хиляди лева
Членовете на Сдружението за съвременна търговия имат забележителен принос за ниските цени в България и даже в изискванията на изключително състояние съумяват да ги поддържат, макар натиска от от ден на ден производители. Тези разпореждания обаче съставляват връщане от пазарна към централизирана стопанска система. Те са неверен инструмент за ограничение на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последствия за българската стопанска система - дефицити на артикули и услуги, безпорядък, корупция, банкрути, далавера, увеличение на сивия бранш и спад на приходите в държавния бюджет тъкмо когато те са най-нужни.
Единствено свободната конкуренция може да подсигурява ниски цени. Безброй образци по света и у нас са доказателство за това. Апелираме към всички управляващи да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтригуваните страни и да не всяват спомагателна суматоха в така и така предизвикателната обстановка.
Апелираме към Президента на Република България да наложи несъгласие върху текста за налагане на таван върху цените. Ако въпреки всичко законът влезе в действие, молим към Народното събрание незабавно да анулира въпросните текстове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР