Новите компресорни станции трябва да осигурят преноса на газ от

...
Новите компресорни станции трябва да осигурят преноса на газ от
Коментари Харесай

ГБС вероятно ще спечели търг по "Турски поток" за 350 млн. лв.

Новите компресорни станции би трябвало да обезпечат преноса на газ от турската до сръбската граница.

© Юлия Лазарова Консорциумът сред българската ГБС и немската Ferrostaal е съвсем сигурен победител в един от най-големите търгове за тази година - този на държавното " Булгартрансгаз " за построяването на две компресорни станции за продължението на " Турски поток " през България. Прогнозната стойност на поръчката е 351 млн. лева без Данък добавена стойност, а офертата на ГБС и германците е 350.8 милиона. Единственият съперник - обединяване на дребна компания за климатични системи с сътрудници от Украйна и Беларус, е предложил над 369 млн. лева, което е над бюджета на процедурата.

В същото време градежът на самия газопровод от турската до сръбската граница остава под въпрос. На 11 юли Върховният административен съд дефинитивно забрани на " Булгартрансгаз " да подпише контракт със обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", до момента в който не завърши дефинитивно разногласието за невижданото премахване на саудитския консорциум " Аркад ". Първото съвещание по това дело е планувано за 24 септември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така обаче може да се окаже, че " Булгартрансгаз " ще разпореди строителството на компресорни станции без да е ясно по кое време и дали изобщо ще има потребност от тях. Освен това подписания при започване на тази година контракт с " Газпром " планува преносът на газ от Турция към Сърбия да стартира още от 2020 година - нещо, което към този момент е невероятно да се случи и може да докара до финансови загуби или даже до повреждане на съглашението.

Кои са претендентите

Очертаващия се победител в търга за компресорите е обединяване " Ферощал Балкангаз ", което е формирано от българските ГБС и " Главболгарстрой интернешънъл " и немската Ferrostaal Industrieanlagen. Наличните данни за задграничния сътрудник обаче са повече от нищожни, като съгласно самия уебсайт на Ferrostaal все още сдружението е част от основания в Хамбург холдинг MPC Industries. В същото време посочените в документите шефове са част от Deutsche Industrieanlagen, на чийто уебсайт Ferrostaal Industrieanlagen е посочена като акционер.

Последните изпълнени планове, съгласно интернет страницата на Ferrostaal, са от преди няколко години, като няма данни за настоящото финансово положение. В същото време в немската секция на Уикипедия компанията се свърза с редица корупционни афери, включващи политици от Гърция и Португалия. Така или другояче нейното присъединяване в консорциума с ГБС е единствено 10% и очевидно е привлечена едвам покрие условията за допустимост на претендентите.

Предвид мащабите и сложността на публичната поръчка предложилия по-високата цена претендент наподобява не напълно на място. Става дума за консорциум " Расово-Провадия Конституционен съд ", чийто водещ сътрудник (с 55% дял) е " Климатроник ". Дружеството, чийто притежател е Цветелина Персийска, се занимава главно с планиране и създаване на климатични системи, което няма общо с мощните компресорни станции за пренос на природен газ. А приходите на компанията за предходната година едвам доближават 30 млн. лева

Партньорите на " Климатроник " също са забавни. Единият от тях е украинската " ТОВ Полтаваспецмонтаж ", която съгласно уеб страницата ѝ се занимава с индустриално строителство, в това число в нефтената и газова сфера. Участието ѝ тъкмо в този търг обаче е повече от изненадващо, защото планът за прекосяването на " Турски поток " през България обслужва съветските ползи за заобикаляне на Украйна при преноса на природен газ. Не по-малко необичайно е и наличието на беларуската ЗАО " Алвора ", която работи главно в строителния бранш, само че няма данни до момента да е работила отвън страната. Третият непознат участник в консорциум " Расово-Провадия Конституционен съд " е испанската консултантска компания TEC Cuatro.

Какво ще се строи

Основните действия, включени в публичната поръчка, плануват разработване на капиталов план, доставка на материали, съоръжение и строително-монтажни работи на две компресорни станции. Едната ще е до Провадия, а другата - при монтанското село Расово. В първата ще има 4 газотурбокомпресорни елемента с номинална мощ 10 мВт всеки, а втората - с 3 турбини всяка с мощ 12 мВт.

За да бъдат свързани новите компресорни станции с газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз ", ще бъдат проектирани и построени входящи и изходящи връзки и оптична кабелна линия. Отделно ще бъдат проектирани и изграждани пътни връзки, електрозахранване, водоснабдяване и канализация и други

Важна детайлност при тази социална поръчка е, че " Булгартрансгаз " ще обезпечи единствено предплатените заплащания, до момента в който главната част от финансирането ще е ангажимент на изпълнителя. Едва след въвеждането на компресорите в употреба и приемането на първите доходи от пренос на природен газ държавната компания ще стартира да изплаща инвестицията. Според контракта това би трябвало да стане в границите на 24 месеца, като оскъпяването ще бъде несъмнено от самите претенденти в ценовите им предложения.
Същата скица е употребена и при търга за самото строителство на директния газопровод през България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР