Новините за качеството на въздуха в България, особено в големите

...
Новините за качеството на въздуха в България, особено в големите
Коментари Харесай

Как да пречистим въздуха вкъщи

Новините за качеството на въздуха в България, изключително в огромните градове, са в действителност шокиращи. Експертите предизвестяват, че всяка година концентрацията на нездравословни прахове във въздуха надвишава европейските стандарти с до няколкостотин (!) Процента. И по този начин, по какъв начин можем сами да повлияем на качеството на въздуха, когато принудени от неприемливото положение на въздуха си стоим вкъщи?

Разберете по какъв начин можете да подобрите атмосферата в дома си с няколко елементарни метода!

1. Зелени растения за филтриране на въздуха

Най-лесният метод да подобрите качеството на въздуха в жилището е да създадете домашна джунгла в него. Зелените растения съвършено улавят нечистотия и прахуляк, обогатявайки въздуха в къщата с О2. Сенколюбивите растения с огромни тънки листа работят най-добре. Не забравяйте обаче, че някои от тях могат да съдържат токсични субстанции, които са нездравословни за домашни любимци или дребни деца.

2. Правилна вентилация на жилището

В дните, когато качеството на въздуха е по-добро, дано се опитаме да проветрим жилището, като създадем течение. По този метод не охлаждаме ненужно стените и сътворяваме условия, при които качеството на въздуха доста ще се усъвършенства. Трябва да се помни, че изключително през зимните месеци най-хубави резултати се реализират посредством къса, само че интензивна вентилация (например 15-минутно отваряне на всички прозорци до цялостната им ширина).

3. Грижа за вентилационните системи

Редовната инспекция дали вентилационните системи, работещи в къщата или в жилището са ефикасни и чисти, може да предотврати съществени респираторни болести и алергии. Обърнете особено внимание на вентилационните системи в кухнята и банята - като цяло там е влажно и топло, което благоприятства растежа на гъбички, които са рискови за здравето.

4. Често разчистване с прахосмукачка

Избърсвайте постоянно праха, за предпочитане с елементарна, влажна забрадка. Поддръжниците на живот в естетика с природата поучават да не се употребяват химически почистващи препарати, които също могат да раздразнят дихателната система. Достатъчно е да почистите по-големи замърсявания с вода с оцет или сода и резултатът ще бъде сходен на закупуването на скъпи почистващи препарати без химикали. За разчистване на подове с прахосмукачка използвайте прахосмукачки с плътни HEPA филтри, които стопират замърсителите. Също по този начин си коства да се обмисли премахването на материалите, които събират нечистотия от вкъщи: тежки пердета или килими. Те благоприятстват развиването на акари, които могат да причинят неприятни алергии в семейството.

5. Влажност на въздуха

През зимата, когато смогът пречи най-вече, страдаме и от доста изсушаване на въздуха в офиси и домове. Ако усетим сърбеж по кожата и дращене в хранопровода, несвързано със мраз, дано се погрижим за вярната мокрота на въздуха в къщата, да вземем за пример като окачим мокри кърпи или пране на радиаторите. Ако апартаментът към момента е прекомерно изсъхнал - ще влагаме в овлажнител за въздух. Не забравяйте, че несъразмерната мокрота над 60% ще благоприятства развиването на нездравословни въздушни съставни елементи - по тази причина си коства да го ревизирате с хигрометър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР