Новини като тази, според която Facebook спрял изкуствен интелект, защото

...
Новини като тази, според която Facebook спрял изкуствен интелект, защото
Коментари Харесай

Бъдещето на човешката анатомия: в какво ще се превърнем

Новини като тази, съгласно която Фейсбук спрял изкуствен интелект, тъй като сякаш си бил измислил собствен загадъчен език, карат развихреното ни въображение да рисува апокалиптични картини, в които технологиите получават разсъдък и унищожават човечеството. Възможен ли е сходен край или бъдещето принадлежи на усъвършенствани хора?

Преди да е станало прекомерно късно

 Снимка 240586

Илън Мъск

Според Илън Мъск епохата на изкуствения разсъдък може да приключи с изличаването на човешката раса. В отговор на това, той предлага концепцията за свързването на човешкия мозък с компютър посредством чип и основава стартъп компанията Neuralink, която си обезпечи финансиране от 27 милиона $.

Към терзанията на Мъск се причислява и Стивън Хокинг, който приканва за основаването на интернационален регулаторен орган, контролиращ разработките и използването на изкуствен интелект.

Хибриди сред човек и машина

 Снимка 309980

Марк Зукърбърг и Виктория Модеста - родената през 1987 година в Латвия певица, която може да бъде избрана като същинска бионична жена - не споделят тези страхове.

При раждането си Модеста претърпява сериозен случай, който тежко поврежда крайници ѝ. Множеството последвали интервенции не оказват помощ за отстраняването на казуса и тя взема решение кракът ѝ да бъде ампутиран до коляното, а на негово място да бъде сложена протеза, която доста усъвършенства подвижността, живота и кариерата ѝ.

Според нея индивидът постоянно ще остане най-важната част от уравнението и човешкият детайл в никакъв случай няма да бъде отхвърлен, а ще съществува в доста тясна взаимовръзка с технологията.

Междувременно, учените работят интензивно в тази посока, само че задачата им не е да основат нова раса от свръхчовеци, а да подкрепят живота на хора, изгубили елементи от тялото си или негови функционалности.

Принтирай тази кожа

Инженери от Университета на Минесота са създали новаторски способ за 3D принтиране на еластична бионична кожа, която може да разреши на медицинските роботи да усещат заобикалящия ги свят, като това ще даде на хирурзите нюх за досег по време на едва инвазивни интервенции. В момента при тези операции се употребяват камери, с цел да се реализира образен надзор при провеждането им.



През последните години се поставят огромни старания, ориентирани към развиването на функционалността на протезите. Изкуствените крака се трансформират в по-истински от всеки път с помощта на технология, която свързва електроди в мозъка на пациента, тъй че всеки сигнал от нервната система се предава като действителен жест, осъществяван от протезата.

Истински истории

Интересен е казусът на мъж, който след автомобилна злополука изгубил пъргавина и сензитивност в ръцете и краката си. В зоната от мозъка му, която управлява чувството за досег, бил вграден чип, след което откривателите го задействали и сложили памучни тампони върху кожата на мъжа, без той да вижда или чува. Пациентът споделил, че през по-голямата част от времето има нюх в част от дланта си и в основата на четири пръста, с помощта на технологията.



В друго изследване учените оповестяват за " нервозен байпас ", който свързва умствените команди за придвижване на пациента с виновните мускули в крайниците му, създавайки нещо като синтетична нервна система. Пациентът потърпевш след случай при гмуркане преди съвсем 6 години, само че в този момент може още веднъж да движи ръката си.

В началото той съумял да управлява придвижванията на обособените пръсти, да хваща дребни и огромни предмети, да плъзга кредитна карта и да играе Guitar Hero. Технологията може да помогне на парализирани хора да правят самостоятелни придвижвания и да водят независим живот.

Как го вършат

Нервният байпас работи посредством микроелектродна матрица, вградена в мозъка на пациента. Електродът се закача на персонализирана " нервна байпас система ", която улавя сигнали от мозъчната активност (докато индивидът си показва по какъв начин движи ръката си) и посредством специфични логаритми превежда тези сигнали, с цел да управлява еластичен ръкав, оборудван със 130 стимулиращи мускулите електроди.



Друг изумителен случай възвръща зрението на човек, който - поради тежка зараза - е бил кьорав в продължение на 40 години. Наскоро той претърпя революционна интервенция, включваща имплантиране на бионично око, което възстановило зрението му. Процедурата е утвърдена от Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати едвам предходната година, а експертите, които могат да я извършат, са единствено няколко.

 Снимка 309983

Умните шевове

Технологиите навлизат в тялото ни и посредством създаването на " умните шевове ", които към момента не са изпитани върху хора. Учените дават обещание един ден те да регистрират параметри с диагностично значение, като температура на тъканта, равнища на глюкозата и pH, стрес и напрежение и даже да усетят дали не се развива зараза, т.е. да разкриват по какъв начин протича заздравяването на раната.

Събраните данни ще могат да се изпращат и безжично към смарт телефон или компютър, като по този метод осведомят лекаря в действително време. Умните шевове може да бъдат сложени в органи, ортопедични импланти или даже да бъдат вплетени в умни тъкани за други цели. Засега са изпитани единствено върху плъхове.

Дали няма да попаднем под властта на изкуствения разсъдък, а зашеметяващите нови технологии ще останат под нашия надзор и в услуга на индивида или творението ще се опълчат на създателя си, времето ще покаже. Но в случай че полезността на индивида остане водеща за нас, можем умерено да извадим апокалиптичните подиуми от проектите си за бъдещето и да ги оставим на въображението на сценаристите...
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР