Новината съобщи председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин

...
Новината съобщи председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин
Коментари Харесай

Предприятия излизат на протест, ако няма компенсации за цената на газа

Новината заяви ръководителят на Федерацията на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов

"Категорично не можем да приемем нова цена на газа, а в случай че не получим обезщетения, излизаме на митинги. Това важи и за електрическата енергия. Много лимитирана е опцията да се работи с пропан бутан, вместо на газ, само че логистично е невероятно да се докарат нужните ни количества. Във вторник следобяд работодателските организации вземат решение по кое време ще има митинги ".

Това съобщи ръководителят на Федерацията на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов за "Офанзива " по

По думите му за бизнеса е значимо да има дълготрайна предвидимост на пазара на газа и на тока. "Цената на газа е 5 пъти по-висока, в сравнение с през 2020 година Имаме поръчки, подписани преди месеци, по какъв начин в последният миг да споделяме на клиенти да платят повече? Не е съществено. Сигурността на доставките и цената са двата най-важни съставния елемент за нас ", изясни той. И добави, че по-добри цени се реализират с дълготрайни контракти и по-голям закупен размер газ.

"Трябваше да има направен механизъм и други възможности. Много предприятия ще затворят, тъй като няма да могат да трансферират повишаването на газа в тяхната последна цена. Дори тези, които съумеят, няма да са конкурентни и ще свият производствата си, а с това ще се свие и стопанската система. Ще желаеме таван на цената на газа и тока, както и обезщетения, в случай че на спот пазара цената е по-ниска ", посочи Стаменов.

Според него добивът на шистов газ крие опасности, само че те може да се ръководят. "Енергийните запаси заемат 30 - 40% от себестойността на енергоинтензивната промишленост, в торовите фабрики 70% ", уточни той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР