Новината от посещението на държавния секретар Блинкен в Киев е,

...
Новината от посещението на държавния секретар Блинкен в Киев е,
Коментари Харесай

Въоръжават България и Балканите без Турция и Албания от $2-та млрд. на Блинкен

Новината от визитата на държавния секретар Блинкен в Киев е, че България ще бъде въоръжена по новата стратегия за 2 милиарда $, с която Съединени американски щати ще въоръжават близки, или както ги дефинират от Вашингтон " прилежащи " до Украйна страни - общо 19 с домакините му. Детайлите са още по-интересни: на фона на зреещия спор сред Гърция и Турция в Егейско море, който доближи най-острата си фаза от десетилетия, Анкара е демонстративно изключение в листата. Тя е единствената черноморска страна, която не попада измежду подпомаганите по плана Блинкен, на фотографията с киевския си сътрудник Кулеба, като не броим - естествено - Русия. Всички останали " съседи " по море сме вътре - Украйна, Румъния, България, дори Грузия.

На фона на наличието на Косово и РСМ в листата на държавния секретар, чието въоръжаване идва на фона на възходящото и искрящо на моменти напрежение с Белград в непризнатата от 5 страни в Европейски Съюз някогашна сръбска самостоятелна област, забавно е отсъствието на Албания от листата. При състояние, че тя до момента беше основен любимец и инструмент за въздействие на Съединени американски щати в размирния район на Западните Балкани, чрез етническия фактор и нейните малцинства в комшийските републики.

Интересно е съвпадението, че в същия район тези дни прави обиколка президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Което сигурно по никакъв начин не е инцидентно. Турция е с най-силно наличие и най-демонстриран интерес в района през последните 2 десетилетия.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР