Новината идва ден след като Военно-апелативният съд нареди разследването за

...
Новината идва ден след като Военно-апелативният съд нареди разследването за
Коментари Харесай

Вдовицата на майор Терзиев: Повишиха в длъжност един от обвинените за смъртта му

Новината идва ден откакто Военно-апелативният съд подреди следствието за гибелта на водача да бъде обновено. Преди това военната прокуратурата го приключи и не откри отговорни. 

Майор Валентин Терзиев почина в нощта против 9 юни 2021 година в морето край Шабла по време на нощно обучение. Тогава изтребителят му МиГ-29 се разруши в морето, откакто порази пусната цел, която обаче е била прекомерно ниско.

За гибелта му бяха упрекнати двама души - полк. Методи Орлов , виновен за стрелбите по време на учението, и полк. Юрий Луканов - заместник-началник на Щаба на Военновъздушни сили по интервенциите. Двамата бяха упрекнати за причиняване на гибел при немарливо осъществяване на занимание (чл. 123, алинея 1 от НК), за което наказването е от 1 до 6 години затвор, както и за закононарушение по работа по несъобразителност (чл. 387, алинея 4 от НК), което се санкционира с до 5 години затвор.

През есента на предходната година обаче прокуратурата сне обвиняванията и приключи следствието, а по-късно Военният съд в Сливен анулира постановлението, което прокуратурата стачкува. Сега военните магистрати решиха, че то би трябвало да продължи, защото прекратяването на следствието е било голословно и прибързано.

От началото на 2023 година полковник Луканов е назначен за пълководец на Базата за командване , ръководство и наблюдаване на Военновъздушните сили .

" Въпреки позволените неточности в управлението Юрий Луканов е нараснал като служба, не като чин. За мен е необяснимо, необяснимо е и за хората, които ми подадоха информацията. Въпреки това всички са възмутени ", сподели Димитрина Попова. 

По думите ѝ виновността за случая се трансферира върху починалия водач , който няма по какъв начин да се отбрани. " По принцип не е редно да експортирам обстоятелства от следствието, само че това е безспорен факт след разчитането на черната кутия - водачът няма нито една неточност по време на целия полет ", съобщи Попова пред.

Вдовицата на Валентин Терзиев счита, че неналичието на задоволително часове летателна подготовка би трябвало да бъде разследвана като причина за нещастието. " Те въобще нямат полети. Често съм си мислила, че аз и синът ми имаме доста повече, в сравнение с те. Говоря като цивилен полети, само че полетът си е полет. А досега прокуратурата повдига обвиняване единствено на две лица ", сподели още Попова.

Според нея виновните за гибелта на Валентин Терзиев са доста повече.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР