Новината беше огласена след посещение на сирийския външен министър в

...
Новината беше огласена след посещение на сирийския външен министър в
Коментари Харесай

Сирия и Саудитска Арабия смятат да отворят отново посолствата си след близо десетилетие

Новината беше огласена след посещаване на сирийския външен министър в кралството - първото, откогато Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си връзки с Дамаск през 2012 година

Арабските държавни управления сложиха Сирия в изолираност поради жестоките репресии на режима на сирийския президент Башар Асад над протестиращи, а по-късно и над мирни жители, по време на избухнал през 2011 година протест, прераснал в революция. Финалната точка в срутва в връзките беше изключването на Сирия от Арабската лига.

През последните години обаче Асад укрепи контрола си върху огромната част от страната, а съседите на Сирия започнаха да подхващат стъпки за доближаване. Те се форсираха след мощното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари, както и след възобновяване с посредничеството на Китай на връзките сред Саудитска Арабия и Иран - районни противници, които подкрепяха противоположни страни в сирийския спор.

Делегация отпред със сирийския първи посланик Фейсал Мекдад дойде през вчерашния ден в Саудитска Арабия по покана на саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд за диалози за двустранните връзки.

Саудитските държавни медии оповестиха, че Мекдад е бил признат от заместник-министъра на външните работи на кралството Уалид Ал Хурайджи. Срещата е била отдадена на стъпките за реализиране на " изцяло политическо споразумяване на сирийската рецесия, което ще докара до национално помиряване и ще способства за завръщането на Сирия в лоното на арабските страни ", се споделя в общо изказване.

Саудитска Арабия е хазаин на идната среща на върха на Арабската лига през май, на която се чака да бъде разисквано възобновяване на участието на Сирия, отбелязва АП.

Двете страни разискаха и " смисъла на повишението на сигурността и битката с тероризма във всичките му форми, както и на усилването на съдействието в битката с контрабандата и трафика на опиати ", се споделя в изказването.

Сирия е главен производител на опиата каптагон, който се внася контрабандно в огромни количества на пазарите в Персийския залив.

Разговорите бяха съсредоточени и върху " нуждата да се подкрепи /.../ сирийската страна да разшири контрола си върху своите територии, с цел да се постави завършек на наличието на въоръжени милиции и на външната интервенция във вътрешните работи на Сирия ", както и върху улеснението на доставките на филантропична помощ и завръщането на сирийските бежанци в родината им, си показва още в изказването.

Вчера, преди визитата на сирийския министър в Саудитска Арабия, Дамаск разгласи, че ще отвори още веднъж посолството си в Тунис, прекъснал връзките си със Сирия през 2012 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР