Новината бе съобщена от журналистката Лорън Гръш за сайта The

...
Новината бе съобщена от журналистката Лорън Гръш за сайта The
Коментари Харесай

Поредна излагация за стария космически отрасъл на САЩ: Корабът Орион се повреди

Новината бе обявена от журналистката Лорън Гръш за уеб страницата The Verge. Медията е схванала за случая, тъй като се е натъкнала на вътрешен имейл.

Напомням на читателите, че галактическият транспортен съд “Орион ” е сериозен детайл от проектите на НАСА за завръщане на човек на Луната. Корабът би трябвало да бъде изстрелван чрез ракетата “Спейс Лонч Систъм ”, която американската галактическа организация и Боинг строят през последните 10 години. Преди човек да се насочи към естествения ни сателит, НАСА възнамерява в края на 2021 година да изпрати “Орион ” на окололунна обиколка в безпилотен режим.

Сега този проект е под въпрос. Повреденият съставен елемент се намира в адаптера на кораба, който свързва командния със сервизния модул. За да може да бъде сменен, Локхийд Мартин би трябвало да разкачи двата модула – само че това е нескончаем развой, който ще отнеме година. 

Корпорацията разполага с друга опция, само че тя носи спомагателен риск – планува се да се изкъртят външните панели на адаптера, с цел да се стигне до зареждането. Но панелите не са проектирани да са ремонтопригодни. НАСА от своя страна преценя, че поправката в този случай може да отнеме единствено четири месеца.

След като новината бе оповестена в общественото пространство, последваха унищожителни мнения от галактически специалисти. “Когато строиш галактически транспортен съд и той кисне в хангара години наред, чакайки да полети, проблеми се случват ”, написа Ерик Бъргър от Арс Текника. 

Това е изцяло правилно. “Орион ” трябваше да излети още през 2016 година на тестова задача до Луната, само че създаваната от Боинг ракета “Спейс Лонч Систъм ” непрестанно се бави и непрекъснато излизат механически проблеми. И в този момент, защото “Орион ” продължава да не лети, търпи повреди на собствен личен стадий.

А в този момент излиза, че “Орион ” е издигнат по подобен метод, че е ремонтонепригоден. Това е безспорна излагация, само че какво може да се чака от бюрократизиралия се остарял галактически бранш на Съединени американски щати, чиято съществена цел не е да учи космоса, а да точи пари от държавния бюджет. 

За следващ път излиза наяве, че американската галактическа промишленост върви напред единствено с помощта на напъните на бизнесмени като Илон Мъск, Ричард Брансън, Джеф Безос и Питър Бек. Да, и при тях има отлагания, само че работният развой е еластичен и резултатите са налице – пилотираният галактически транспортен съд “Крю Драгън ” е в употреба и лети постоянно до Международната галактическа станция. А и на никого от тези бизнесмени не би му минало през акъла да построи машина, която да не предстои на бърз ремонт. Само че компаниите гонят график за клиента, а не оправдават годишния си доклад за повече финанси…

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР