Нови заразени с коронавирус пациенти има, но заплащане на ковид

...
Нови заразени с коронавирус пациенти има, но заплащане на ковид
Коментари Харесай

Патова ситуация! Болници в шах, спряха парите за ковид пътеките – връщат пациенти

Нови инфектирани с ковид пациенти има, само че възнаграждение на коронавирус пътеки от Здравната каса за тяхното лекуване към този момент няма. С този абсурд се сблъскаха лечебните заведения у нас след края на изключителната епидемиологична конюнктура, която завърши на 31 март. За патовата обстановка сигнализира пред „Марица“ шефът на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив проф. доктор Петър Петров.

„ В 16.30 часа в петък, в последния вероятен миг, получих писмо от РЗОК, че тя стопира да заплаща коронавирус активността. Нищо че имаме Коронавирус поделение с пациенти в него. За тези, които към този момент са признати, е конкретизирано, че лекуването им ще се заплати, само че за пристигналите след 1 април – не. Ние имаме подписан контракт, който от Касата с уведомително писмо и анекс едностранчиво трансформират и декларират, че няма да заплащат коронавирус пътеки. Това е голяма неправда. Все едно коронавирусът е липсващ изцяло “, разяснява проф. Петров.

По думите му, разновидностите пред лечебните заведения са два. Единият е да не одобряват пациенти с коронавирус зараза. „Това е стопански ефикасен вид за болничното заведение, тъй като нещо, за което няма да бъде платено, ще е за наша сметка“, изяснява шефът на някогашната Първа градска. Вторият вид е пациентите да се одобряват и лекуват, което ще удари бюджета на общинската болница. „Естествено е, че сложени пред този избор, няма да връщаме заболели пациенти “, безапелационен е шефът на МБАЛ „Св. Мина“. Болницата ще си търси парите след осъщественото лекуване на коронавирус пациенти. „ Ако тръгнем да се съдим, ще минат години. Но когато една такава измислица стане публично притежание, мисля, че ще се вземат в ръце“, надява се проф. Петров.

За него е неуместно и оставането в действие на условието на Регионалната здравна ревизия да поддържат 10 коронавирус кревати, в случай че Здравната каса анулира заплащането за тях. „РЗИ може да реши дали да имаме коронавирус кревати, или не, а не РЗОК “, прибавя болничният началник. Според него от новата обстановка най-потърпевши ще бъдат пациентите.

От НЗОК са дали на 1 април инструкции за работа на всички районни здравноосигурителни каси и договорни сътрудници. От тях излиза наяве, че новоприетите пациенти с коронавирус към този момент ще бъдат лекувани при изискванията и по реда на Националния рамков контракт за медицинските действия 2020-2022 година С други думи – като болните от грип или други инфекции, където клиничните пътеки са по-евтини.

На процедура това значи, че пациенти с ковид към този момент могат да бъдат одобрявани единствено в лечебни заведения, разполагащи с инфекциозно поделение. Не е ясно какво става с болните, които сега се лекуват в основаните специфични Коронавирус звена, които към този момент се закриват.

С края на изключителната епидемиологична конюнктура Здравната каса стопира заплащанията и за ПСР проби на лечебните заведения, които нямат подписан контракт с НЗОК по реда на НРД, по пакет „ Вирусология “ и „ Клинична лаборатория и микробиология “.

От 1 април затвориха порти и по този начин наречените коронавирус зони към ДКЦ-тата, които поемаха извънболничното лекуване на пациенти с ковид, което още повече ускори хаоса измежду пациентите.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР