Нови възможности за усвояване на европейски средства ще осигури оперативната

...
Нови възможности за усвояване на европейски средства ще осигури оперативната
Коментари Харесай

Повече пари за малките региони и тяхната свързаност се планират до 2027

Нови благоприятни условия за асимилиране на европейски средства ще обезпечи оперативната стратегия за районно развиване до 2027 година. Министерството на районното развиване ги показва в другите райони на страната. За какво ще са парите, кой ще ги получава и по какъв начин ще се кандидатства обясни в Бургас зам.-министър Деница Николова, представена от БНР.

С повече от актуалната сума от 3 милиарда лв. ще разполага програмата. Увеличението ще пристигна от Европа и от националния бюджет, с който ще се дофинансират плановете. Той също ще бъде повишен, изясни Деница Николова. Повече пари ще има за дребните райони и тяхната съгласуваност с огромните градове:

" По отношение на Бургас, ще запазим линията на финансиране на града като главен център за напредък със съответни бюджети, които да могат да способстват за развиването на градските пространства. Но към този момент главният ни фокус ще бъде за привличане на икономическия бранш в рамките както на структуриране на плановете, по този начин и на тяхното осъществяване, с цел да търсим посока за увеличение на стандарта на живот. Ще дадем опция през новия интервал да бъдат финансирани и дребните обитаеми места, които до сегашния миг бяха изключени от опцията за достъп за финансиране, в това число и заради политиката, която се водеше от страна на Европейската комисия, ориентирана главно към градските центрове ".

" Ще осигуряваме по-добра съгласуваност на дребните обитаеми места и центровете. Така, примерно, няма да се насочват пари единствено за пътна инфраструктура, а ще се надгражда транспортна съгласуваност, стопански оператори с вложения, съставен елемент за подготовка на човешките запаси, обезпечаване на фрагменти и стимулиране на работодатели ", добави тя.

Обясни, че плановете ще претърпят смяна от позиция на конструкция - те ще са не към един избран бранш, а ще има съставни елементи от всеки един бранш.

Общата сума ще бъде разпределена по райони съгласно потребностите им, посочи Николова. " Ще има конкурентна среда във връзка с плановете, тъй като потребностите са доста. Трябва да се изведат най-важните, които могат в действителност да допринесат за икономическия тласък на съответно място, обитаемо, територия или район. Ще търсим опция да бъдат финансирани точно тези планове, които имат максимален, значителен принос за хората ".

Планира се и смяна в Регионалните препоръки за развиване, които ще се обособят като районни структури, осъществяващи предварителна селекция на плановете. Като районен орган те ще имат опцията да дефинират коя инвестиция е по-важна за популацията и района. Предвижда се районните препоръки да дават писма за поддръжка на кандидат-бенефициентите по стратегиите за териториално съдействие. Експертите на Световната банка са създали общо четири разновидността за смяна на функционалностите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички стратегически съвещания в страната.

Разработват и нови стратегически документи за районно развиване на национално, районно и общинско равнище. До края на годината ще бъде обновена Националната идея за пространствено развиване, в която ще бъдат посочени националните цели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР