Нови текстове от Закона за интеграция на хората с увреждания

...
Нови текстове от Закона за интеграция на хората с увреждания
Коментари Харесай

Ще решат ли новите закони проблемите на хора с увреждания - говори Хасан Адемов

Нови текстове от Закона за интеграция на хората с увреждания бяха признати през днешния ден от парламентарната комисия в Народно събрание и следва на следващия ден да бъдат гласувани от депутатите. Текстовете касаят интеграционните добавки и правото им на приемане.


В същото време, митингите на майки на деца с увреждания не престават. Ще има ли решение на казуса - тематиката в " Още от деня " разяснява Хасан Адемов, народен представител от Движение за права и свободи, ръководител на обществената комисия в Народното събрание и някогашен обществен министър.

За интеграционни добавки той изясни, че след решение на ТЕЛК хората с увреждания подават декларация, където на база обществени потребности комисията издава самостоятелни актове и на процедура те дефинират типа на интеграционните добавки, които биват седем типа. Съдът анулира тези текстове, а в този момент комисията в Народно събрание ги трансферира в закона, което към този момент дава съображение за правилно погашение на тези интеграционни добавки, добави Адемов.

Работна група в общественото министерство работи по чисто нов закон за хората с увреждания, настрана друга група работи по закона за персоналната помощ. В началото на есенната сесия на Народно събрание планът за хората с увреждания би трябвало да бъде подготвен, безапелационен е Адемов.
Хасан Адемов: Миналата седмица организирахме публично разискване на закона за персоналната помощ с присъединяване на омбудсмана Мая Манолова, като поканихме всички заинтригувани страни. Взето беше решение трите законопроекта да бъдат прегледани в общ пакет при започване на есенната сесия на Народно събрание.  Защо законът за персоналната помощ раздели протестиращите майки и хората с увреждания Защо законът за персоналната помощ раздели протестиращите майки и хората с увреждания
Без извънредно решение по отношение на законопроекта за персонална помощ на Мая Манолова приключи вчерашното изключително съвещание. Протестиращите майки на деца с уврежд...

Според Хасан Адемов, единствено разговорът и опциите за отстъпки в границите на държавния бюджет са път към решение на проблемите на хора с увреждания и преустановяване митинга на майките на деца с увреждания.

По думите на специалиста, през последните 25 години практиката е била проблемите на хората с увреждания да се вземат решение на парче и това не е довело до съответни резултати. Адемов посочи, че и омбудсманът Мая Манолова е дала единодушието си по заключението, че единствено разглеждането в пакет на трите законопроекта е изискване за решение на проблемите.

Хасан Адемов разяснява и желаната оставка на зам.-социалния министър Султанка Петрова след смъртния случай на охранител в Партийния дом и данните за присъединяване на брачна половинка й в охранителната компания.
Хасан Адемов: Аз мисля, че тя незабавно би трябвало да си подаде оставката по този начин, както направиха някогашният министър на опазването на здравето Николай Петров и зам.-социалния министър Росица Димитрова.  Разследват гибелта на охранител на градеж в постройката на някогашния Партиен дом Разследват гибелта на охранител на градеж в постройката на някогашния Партиен дом
Прокуратурата стартира следствие за гибелта на охранителя Даниел Тасев, открит в шахта на градеж в постройката на някогашния Партиен дом. Първоначалната вер...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР