Нови тежки критики към Виктор Орбан: унгарският дискриминационен закон срещу

...
Нови тежки критики към Виктор Орбан: унгарският дискриминационен закон срещу
Коментари Харесай

Евролидери към Орбан: Повече нямате място в ЕС“


Нови тежки рецензии към Виктор Орбан: унгарският дискриминационен закон против хомосексуалните измести всички останали тематики на срещата в Брюксел. Орбан остава неотстъпчив, само че към този момент го питат какво прави Унгария още в Европейски Съюз.

Виктор Орбан: " През комунизма съм се борил за правата на гейовете "

Белгийският министър председател Александер Де Кро беше единствено един от европейските водачи, които сложиха малко знаме с цветовете на дъгата на ревера си по време на срещата на върха в Брюксел. Лидерите на редица страни членки на Европейски Съюз се оповестиха против, който специалисти, деятели и членовете на ЛГБТИ общността дефинират като хомофобски.

“Няма какво повече да търсите в Европейски Съюз ”

17 държавни водачи подписаха писмото против Унгария, инициирано от министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел. По време на срещата някои от ръководителите на страните членки изгубиха самообладание. Един от тях бе: “За мен следователно няма какво повече да търсите в Европейския съюз ”, обърна се Рюте към унгарския си сътрудник Виктор Орбан. Той обаче регистрира, че. На унгарския министър председател би трябвало ясно да му бъде обяснено, че Европейски Съюз е “общност на полезности ”, безапелационен е Рюте. Александер Де Кро поддържа Рюте. След този прочувствен спор по време на срещата в Брюксел Орбан би трябвало да се прибере назад в Будапеща и “да намерения, дали Унгария към момента има място в Европейски Съюз ”, счита белгийският министър председател.

Белгийският министър председател Де Кро стачкува против хомофобията на Орбан със флагче в цветовете на дъгата на ревера си

В писмото си до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел 17-те декларират: “Трябва да се борим с и още веднъж да подчертаем, че пазиме техните съществени права ”. Люксембургският министър председател Бетел, който е с хомосексуална ориентировка, съобщи, че който в Унгария има вяра, че рекламата може да направи младежите гей, “не схваща живота ”. Според него новите правила, които не разрешават наличието на хомосексуалност в рекламата и медии, прекрачват алена линия.

Само Полша е с Орбан
Редакцията предлага
Ангела Меркел, за която това евентуално е последната среща на върха, дефинира закона като “грешен ”. Тя сподели, че полемиките по време на вечерята на водачите на страните членки е била “спорна, само че и откровена ”. Единствено полският министър-председател е подкрепял Орбан. Останалите ръководители на страни от Източна Европа - България, Румъния, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия - са запазили безмълвие.

Орбан от своя страна не приема рецензията. Той даже е декларирал, че по време на комунизма е бил “борец за правата на гейовете ”. До идването на власт на Орбан през 2010-а Унгария се считаше за най-либералната страна от някогашния Източен блок, що се касае до. Правото им да живеят на фамилни начала беше уредено там още през 1996 година. В последно време обаче партията на Орбан вписа в конституцията, че едно семейство може да е формирано единствено от жена, мъж и деца. На еднополовите двойки им беше неразрешено да осиновяват, а на транссексуалните - да трансформират пола, вписан при раждането им.

Не единствено отношението към ЛГБТИ-общността е мотив за разрива сред Брюксел и Будапеща. Правителството на Орбан от години е упреквано, че, свободата на медиите, науката и правосъдната система. Европейската комисия стартира няколко процедури против Унгария. Новият бюджет на Европейски Съюз планува разглеждане на въпроса с върховенството на правото преди да бъдат отпуснати европейските средства. Заради това Унгария се обърна към Европейския съд в Люксембург.

Пандемията и връзките с Русия и Турция

Противопоставянето с Унгария остави на назад във времето тематиките, които бяха предмет на срещата - пандемията, Русия и Турция. Държавите членки взеха решение, че поради допускането на жители на трети страни като Англия на територията на Съюза няма да се случи толкоз бързо.

По въпроса с отношението към Русия по този начин и не се стигна до съответни решения. Държавите от Европейски Съюз се схванаха да продължат разговора с съветския президент Владимир Путин по тематиките, които са от общ интерес. В същото време на нарушаванията на човешки права, потискането на опозицията и намесата в споровете в Украйна и Беларус ще продължи да се дава отговор със наказания. След срещата Ангела Меркел съобщи, че може да си показа среща на върха с съветския президент, както и че “очаква по-смел метод ” от страна на 27-те, защото не е задоволително американският президент Байдън да приказва с Путин.

Макрон поддържа концепцията, само че други страни, измежду които източноевропейските, както и Нидерландия, към този момент отхвърлят пряк диалог с Путин. Руският президент първо би трябвало да си заплати, преди да приказваме с него, съобщи латвийският министър-председател Кришянис Каринш.

От решенията на срещата излиза наяве, че Европейски Съюз желае да усъвършенства връзките си с Турция. Президентът Ердоган обаче би трябвало да продължи да работи за усмиряване на напрежението с Кипър и Гърция. Европейски Съюз желае да продължи съглашението за бежанците и възнамерява да обезпечи още 3,5 милиарда евро, които да бъдат употребявани за обезпечаване на заслон и грижа за бежанците от Сирия. Освен това би трябвало да се работи по възобновяване на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР