Един от дните в календарната година с акцент върху здравето

...
Един от дните в календарната година с акцент върху здравето
Коментари Харесай

17-ти май е Световен ден за борба с хипертонията

Един от дните в календарната година с акцент върху здравето е отдаден на битката с хипертонията и това е 17-ти май. Тойсе отбелязва от 2005 година по самодейност на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се увеличи информираността на обществото за болестта, а от там да се усъвършенства предварителната защита и своевременното разкриване и лекуване на високото кръвно налягане.

Световната здравна организация също подчертава върху хипертонията, като световен проблем за публичното здраве. Тя е най-масовото заболяване в света и в комбиниране с други рискови фактори като нараснал холестерол, тютюнопушене, затлъстяване, диабет образува висок сърдечно-съдов риск.

По данни от Българската лига по хипертония, годишно 9,4 милиона души по света умират в резултат на затруднения от високо кръвно налягане.
България заема едно от първите места в Европейски Съюз по периодичност на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.

Статистиката демонстрира, че долната възрастова граница на хипертонията пада все по-ниско и към този момент има регистрирани случаи на деца с това заболяване, което постанова обществото все по-ясно да осъзнае ролята на рисковите фактори.

Предсърдното мъждене е хронично заболяване, което предизвиква невъзвратими промени в сърцето, води до сърдечна непълнота, утежнява качеството на живота, утежнява функционалностите на мозъка. Рискови фактори за възникването му са: наследствена обремененост, артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, болести на щитовидната жлеза, тютюнопушене, корист с алкохол.

Според експертите в 30% от случаите предсърдното мъждене протича без признаци, само че то е главната причина за емболични произшествия, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. При съчетаване на предсърдно мъждене с артериална хипертония рискът от мозъчен инсулт нараства от 3 до 5 пъти. Предсърдното мъждене постоянно съпровожда редица сърдечни болести, само че при една част от пациентите няма установими признаци на сърдечна болест.

За профилактиката на сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт значимо е управлението на кръвното налягане. Специалистите подчертават върху ролята на персоналните лекари в провеждането на надеждна профилактика, в откриването на предсърдното мъждене и при следенето на хипертониците.

Не на последно място са рисковите фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене, затлъстяване, физическо обездвижване, корист с алкохол, зависещи от метода на живот на всеки обособен човек, които биха могли да се избегнат и по този метод да се предотврати заболяването.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР