Нови скандали избухнаха днес в комисията на ревизия на управлението

...
Нови скандали избухнаха днес в комисията на ревизия на управлението
Коментари Харесай

Скандал за 1 млн. документа в комисията за ревизия

Нови кавги избухнаха през днешния ден в комисията на проверка на ръководството на Бойко Борисов, която изслушва енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. Повод още веднъж бе петъчната акция на председателката на комисията Мая Манолова ( " Изправи се! Мутри вън! " ) в " Булгартрансгаз ". Манолова и още четирима депутати от Комисията по проверка отидоха в  " Булгартрансгаз ", с цел да изискат персонално документите, които сдружението им отказало под претекст, че не могат да бъдат електронно изпратени, тъй като скенерите не работели.

В сдружението влязоха Явор Божанков от Българска социалистическа партия, Георги Георгиев от " ИТН ", Калоян Янков от " Демократична България " и Андрей Вълчев от " Изправи се! Мутри вън! ". Манолова сподели, че и ГЕРБ са били поканени, само че не се явили. Тома Биков, зам.-председател на групата на ГЕРБ и член на комисията по проверката, отхвърли той и сътрудниците му да знаели за визитата.

Никога не съм канил ръководителя и уважаемата Временна комисия в постройката на " Булгартрансгаз ", съобщи през днешния ден в комисията по проверката изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. " Бях по този начин добър, откакто бях освободен от министър Петкова и с нейното предпочитание да се върна в " Булгартрансгаз " и на част от представителите на комисията да дам сходно обяснение за размера на информацията и фактическите справедливи проблеми, които ние срещаме с подготовката на тази информация.

" Булгартрансгаз " не разполага с целия размер информация в електронен тип. Още тогава бях по този начин добър да загатна, че според българското законодателство част от документите са обществени и се намират в интернет пространството на съответните интернет страници ", продължи Малинов.

Той описа и предисторията на визитата на Мая Манолова в " Булгартрангаз ". Малинов заяви, че предишния петък в 9.43 ч. по електронен път е било получено писмо от секретариата на Временната комисия, подписано от ръководителя на комисията, с което е бил пожелан лист с цялата информация на плана за уголемение на газопреносната система на " Булгартрансгаз ".

" В самото писмо бяха посочени други планове от рода на " Южен поток ", " Турски поток " и така нататък Проектът има ясно название и то е несъмнено от Народното събрание с приемане на енергийната тактика. За да уточним обстоятелствата, защото в писмото беше посочено, че целият размер от информация би трябвало да бъде възложен в период до 26 април, което е понеделник. С цялото ми схващане да бъда напълно кооперативен и спазвайки българското законодателство, се свързах със секретариата и се пробвах да обясня по първични данни какъв е целия размер на информация ", сподели още Малинов. Още в петък Теменужка Петкова, която отиде на срещата в държавната компания съобщи, че става въпрос за 800 000 страници документи.

Мая Манолова съобщи, че половината от казаното от Малинов не е правилно. " На диалозите присъствахме аз и още трима членове на комисията ", уточни тя.

Ще предоставим информацията от " Булгартрансгаз ", само че държим да получим отговор на кое лице и по какъв начин ще бъде обезпечено опазването й, съобщи енергийният министър в оставка Петкова. Тя акцентира, че " Булгартрансгаз " е част от стратегическата инфраструктура и е директно обвързван с националната сигурност на страната.

Петкова разясни, че при събирането на информацията е открито, че тя доближава обаче от над 1 млн. страници.

" Ние няма какво да крием. Няма от какво да се тормозим. Проектът е обществен от първия ден, откогато се стартира концепцията за неговата реализация. Ние сме били безусловно обществени и транспарантни ", сподели Петкова. И увери, че информацията ще бъде предоставена неотложно по надлежния ред.

Не е редно да вадим душите на хората, никой не е отговорен, че Народното събрание няма време, разяснява заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. " Имам следния апел към вас и сътрудниците, членове на комисията. Имаме да свършим доста работа - факт е. Факт е, че времето ни е малко, само че за това не ни е отговорен никой от изпълнителната власт, нито десетките и стотици хиляди хора в държавната администрация. Ако ще оказваме подобен напън върху хора в границите на часове да се събира информация, да се дава с безусловен звук, аз изрично стачкувам ", сподели още Йордан Цонев.

" Бил съм ръководител на две Временни комисии единствено в предишния парламент. Не е редно, пъкъл е да се постанова такова движение, тъй като хората не са ни отговорни. Ако Народното събрание ни остави време, ще свършим работа, колкото ни е оставил. Да вадим душите на хората, не е редно ", уточни още Йордан Цонев.

Временната комисия за инспекция на злоупотреби би трябвало да реши реда на приемане, предпазване, достъп и защита на сериозната информация от документите на " Булгартрансгаз ", пък бе мнението на Маноил Манев (ГЕРБ-СДС).

" Ние привикваме в комисията министрите и виновните лица, само че някой им слага периоди от името на комисията, които би трябвало да изпълнят, да донесат и показват някакви документи, само че в действителност имаме да решим три, съгласно мен, извънредно значими въпроса, преди да вършим всичко това с тези хора ", сподели още Манев. И добави: " Ние би трябвало да излезем с решение на комисията за реда на приемане, предпазване, достъп и защита на сериозната информация в документите ". Манев разясни, че под сериозна информация схваща персонални данни, класифицирана информация, било то служебна, загадка, държавна, национална и т.н.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР