Нови протести на земеделците. Въпреки споразумението, което държавата постигна с

...
Нови протести на земеделците. Въпреки споразумението, което държавата постигна с
Коментари Харесай

Фермери реват с глас: Търговски вериги ни оказват натиск! Управляващите искат да обезлюдят полето

Нови митинги на земеделците. Въпреки съглашението, което страната реализира с сектора, през днешния ден стачкуващи блокираха за два часа граничния пункт „ Илинден-Ексохи “ при Садово. Картофопроизводители настояха за повече бистрота и ясни задължения на ръководещите за промяна на зелената договорка и за повече изясненост към паричните им обезщетения, предава Bulgaria On Air.
„ Не сме удовлетворени от договарянията, не сме удовлетворени от формата на договарянията и от това какво се разисква. Вчера ни беше отказано да приказваме за политики в планинските райони. За мен това беше алената лампа да напусна договарянията, защото 80% от земеделците, които аз съставлявам, развиват земеделие в планински региони, това са най-губещи от губещите сега. Няма да изреждам за какво “, сподели ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.
Протестиращите желаеха на договарянията към този момент да участва идващият министър председател Мария Габриел, а не Николай Денков. Настояха и за ограничения против комерсиалните вериги, които сега осъществявали напън върху българските производители на храни.
„ Управляващите не пожелаха да поемат гаранция, че юли месец при актуализацията на бюджета – тези 240 млн., които сега ще дадат за отплата, ще ги възстановят на Министерство на здравеопазването. Открито и изрично заявяваме – това са пари, планувани за избрани политики за цялата 2024 година в бюджета на Министерството на земеделието. И сега, когато ни компенсират, ще ощетим политики или не дай си Боже, други потребности, като отплата, или на пропаднали площи, или на капиталови ограничения, тъй че наложително желаеме гаранция, че ще се възстановят на министерството “, добави Джиков.
„ Никой не е удовлетворен от признатите закони, от графика на заплащания, от вноса от всичко, това рефлектира върху нас. Ние не можем умерено да работим – разноските непрекъснато се подвигат и надали не ни извиват ръцете, вместо да работим, нашата храна да е по пазара, нашите животни да зариват хората, да работят, полето да е цялостно, те гледат да го обезлюдят “, безапелационен бе земеделецът Иван Керичков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР