Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага

...
Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага
Коментари Харесай

Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за определяне на медикаменти за злокачествени болести, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно.

Целта е да се обезпечи опция за по-голям надзор на здравната каса върху разноските за онколекарства.

Голяма част от онкологичните лечебни заведения в страната разходват медикаментите неефективно, демонстрират резултатите от инспекциите на медицинския одит през предходната година.
" Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е несъмнено от онкологичната комисия, са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават ", съобщи пред Българска национална телевизия Емил Велчовски, основен секретар на Изпълнителна организация " Медицински одит ". Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги ползват на други пациенти, разясни той.

Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначение на терапия. Така ще се следи резултата от лекуването и ще се лимитират опциите за неточности и злоупотреби. Освен това лечебните заведения ще би трябвало да разказват всички останки от лекарства. В момента правилото важи единствено за скъпоструващите такива. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР