Нови пътища се оказват по-тънки, отколкото трябва да бъдат. Това

...
Нови пътища се оказват по-тънки, отколкото трябва да бъдат. Това
Коментари Харесай

Липсва част от пътя. Къде водят следите на изчезналия асфалт

Нови пътища се оказват по-тънки, в сравнение с би трябвало да бъдат. Това заплашва сигурността на пътуващите. Липсващият асфалт може да се окаже за близо 1 милиард лв.. Двама министри търсят къде е липсващ асфалтът. Прокуратурата към този момент изчаква.

Магистрали, автомагистрали, автомагистрали. Това беше най-често използваната дума от Бойко Борисов, водач на партия ГЕРБ и три пъти министър-председател на България в интервала от 2009 до 2021 година.

Сега се появяват подозрения за качеството на тези пътища. Появяват се подозрения и за изчезнали пари.

Още първоначално Борисов избра строителството на пътища за приоритет на своите държавни управления и постоянно споделяше, че по автомагистралите идва и икономическият напредък. След 2021 година обаче България се ръководи най-често от служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев, които започнаха да ревизират качеството на издигнатите пътища и законността на изхарчените милиарди.

" Този интервал е строителна бутафория ", сподели служебният министър на районното развиване Иван Шишков. Той откри, че липсват 30 % от асфалта на някои пътища, издигнати по времето на Борисов. Това провокира гневни реакции на представители на ГЕРБ, които видяха офанзива тъкмо преди следващите парламентарни избори, които ще се проведат на 2 април.

Година по-рано тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков огласи резултати от следствие, съгласно което десетки милиони левове са изчезнали " в чували ", откакто са били предплатено платени за строителство на автомагистрали.

Нито едно от тези изказвания не е доказано от прокуратурата и до момента няма информация за повдигнати обвинявания. Политическите съперници на ГЕРБ изясняват това с непосредственост сред Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.
Как стартира историята с " изчезналия асфалт "
В поредност от изявления служебният министър на районното развиване Иван Шишков разкри данни от инспекции, които демонстрират съществени нарушавания при строителството на автомагистрали. Най-сериозен е казусът със Северната скоростна дъга , както се назовава част от околовръстния път на София, където по думите му липсват 30% от асфалта.
Иван Шишков оприличи пътищата на “модерни дънки ”.
Има проблеми и с основата, върху която се поставя асфалтът, а пътищата са изпъстрени с дупки и кръпки - Шишков ги оприличи на “модерни дънки ”. На Северната дъга на сектор от 5 км екипът на Шишков е преброил 63 кръпки с обща повърхност 7600 м.

На новите сектори на автомагистрала " Хемус ", която би трябвало да води от София до Варна, единствено в продължение на 8,5 км са открити 235 кръпки . И в двата случая става дума за напълно нови пътища, издигнати единствено преди няколко години.
 Служебният министър на районното развиване Иван Шишков по време на инспекция на Северната скоростна дъга на София, 28 февруари 2023 година
Отговорността за качеството на строителството по принцип се разпределя по веригата - и за проектанта, и за надзора, и за строителя. Браншовата организация на строителите на пътища назова изнесената информация " погрешна " и счита, че по този начин тя бива въвличана " в политически борби ".

Министерство на вътрешните работи също ревизира качеството на строителство на автомагистралите. Прокуратурата изиска цялата налична информация, с цел да реши дали да стартира досъдебно произвеждане. Досега такова не е огласявано.
Какво и за какво се ревизира
В последния ден на февруари министърът на районното развиване Иван Шишков заяви пред публицисти, че инспекция е открила липса на 30% от асфалта на Северната скоростна дъга в София. Инспекцията на подопечната на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) организация “Пътна инфраструктура ” (АПИ) включва проби от асфалтовата настилка (т.нар. ядки) и проби от земната основа.
Навсякъде, където ревизираме, липсва част от пътя.Иван Шишков
Първоначалният оглед на взетите проби демонстрира, че дебелината на асфалта е 13-14 см , при заложена по план дебелина от 20 см. През последните няколко месеца Министерство на регионалното развитие е направило инспекции на още три автомагистрали - лотовете 2 и 3 на " Тракия ", " Хемус " (в сектора от околовръстния път на София до пътен възел Яна), и " Марица ".

Първата автомагистрала е от София до Бургас, втората е от София до Варна, а третата свързва " Тракия " с пункта " Капитан Андреево " на границата сред България и Турция.

“Навсякъде, където ревизираме, откриваме, че липсва част от пътя ”, сподели Шишков пред публицисти.

Той не се ангажира да пресметна на каква сума се равняват спестените материали.

" Това е работа на други институции ", сподели районният министър.

По думите му пътищата ще се нуждаят от главен ремонт в доста по-ранен стадий от употребата. По принцип един качествено построен път би трябвало да издържи 12-15 години преди главен ремонт.

Сега се постанова ремонт доста по-рано. Той ще е за сметка на страната, тъй като към този момент е изтекла строителната гаранция на пътищата. Тя е сред 5 и 7 години , а всички тествани сектори са приключени сред 2011 и 2016 година.

Не става дума за няколко кръпки, а за от тестваните пътища, споделиха пред Свободна Европа от АПИ. По първични планирани оценки за това ще са нужни към 500 млн. лева на данъкоплатците.

Проверките на тези пътища стартират в края на 2022 година по сигнали на Министерство на вътрешните работи за зачестили произшествия на проверяваните сектори и голям брой сигнали на жители за некачествени настилки, споделиха от АПИ. Проверяват се всички елементи от автомагистралите, които очевидно са почнали да имат проблеми.

Инспекциите ще продължат и на към този момент издигнати, и на строящи се сега пътища, само че със скенер, с цел да не се дупчат, сподели още Иван Шишков. Проверките се вършат дружно с Министерство на вътрешните работи, тъй като “резултатите допускат и следствия за закононарушения ”.

По думите на Шишков проблемите в строителството са свързани с интервал от 8-10 година обратно във времето. Тогава управляваше държавното управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов .

" Този интервал е строителна бутафория ", сподели Шишков.
Какво демонстрират инспекциите
Институтът по пътища и мостове към АПИ и Научноизследователският строителен институт (НИСИ) ревизираха качеството на асфалта и основата му.

От инспекциите на Северната дъга и на автомагистрала “Марица ” към момента не са подготвени окончателните отчети, сподели АПИ пред Свободна Европа. Те се чакат след три седмици, т.е. след изборите на 2 април.

Резултатите от инспекциите на “Тракия и “Хемус ” бяха оповестени още в края на предходната година.

Според предварителния отчет от инспекцията на Северната дъга , която обгръща две ядки и проби от вложените материали, дебелината на основата е с 3 см по-малка от плануванаъа в плана. Предвидено е било тя да е 50 см, а в този момент е 47 см.

Установени са и “значителни разминавания при инвестиции строителен материал, като подозренията са за шлака ".

Дебелината на асфалта също е по-малка. Едната проба открива дебелина от 13,8 см, а другата - 13 см. Предвидено е било обаче дебелината да е 20 см. Именно тези данни дават съображение на Шишков да каже, че липсват 30 на 100 от асфалта.
Дебелината на основата е 31 см при планувани в плана 40.
По инспекцията на автомагистрала " Марица " , която обгръща сектор от 1 км и 4 ядки от асфалтовата настилка, също няма финален отчет. По предварителните данни обаче и там има разминавания. Дебелината на основата е 31 см при планувани в плана 40. Дебелината на асфалта е сред 21,4 и 23 см при планувани 30 см по план.

Проверката на " Хемус " обгръща сектора от околовръстния път на София до пътния възел Яна. И тук асфалтовата настилка не дава отговор на на техническите спецификации.

Липсва част от нужните фракции при т.нар " зърнометричен състав " на полаганата примес. Основата е едвам 15 см при 50 см, заложени в плана. Дебелината на асфалта би трябвало да е 28 см, само че от взетите ядки се вижда, че тя е сред 18,7 и 21,1 см.

Докладът от инспекцията на Лот 2 на автомагистрала " Тракия " (от Стара Загора до Нова Загора) и Лот 3 (от Нова Загора до Ямбол) е излязъл още през октомври 2022 година Двата лота са приключени през 2012 година

Асфалтовата примес не дава отговор на условията на техническата спецификация, показва заключението. Тук земната пръст под основата е с дебелина от едвам 40 см вместо нужната - 50 см. Основата е 47 см (по план би трябвало да е 48). Дебелината на асфалта би трябвало да е 28 см, само че действително е сред 18,9 и 19,3 см, демонстрира инспекцията.
Кой е виновен за това
По думите на Иван Шишков всички по веригата - и надзорът, и проектантът, и строителят - носят отговорност за некачественото строителство. Последната дума има Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), която ревизира документите, с цел да издаде актовете за употреба на обектите.

“Когато се одобри един градеж, се вършат протоколи за скрити работи, т.е. в тази ситуация някъде някой се е разписал, че асфалтът е пълен 20 см, а той е 14 см ”, сподели Шишков.

ДНСК обаче няма заложени в бюджета си пари, с цел да ревизира издигнатите пътища, за които има подозрение за качеството на влаганите материали. Дирекцията ревизира единствено по документи, предоставени ѝ от строителния контрол. Негова е директната отговорност за качеството на вложените материали и метода, по който се поставят, сподели пред БНР директорката на ДНСК Деляна Панайотова .

Строителният контрол се реализира от компания, която стои сред възложителя и строителя. Тя получава заплащането си от възложителя, т.е. от страната.

" Законодателството е устроено по този начин, че органите на ДНСК имат опцията да осъществят надзор в стадий, в който към този момент е късно да се направи съответна инспекция на вложените материали и метода, по който е осъществено строителството, отвън частта с документи ", сподели Панайотова.

По думите ѝ ДНСК няма съображение за подозрения за качеството, в случай че е получила документи от строителния контрол.

" При зародили след това нередности или проблеми със градежа, отговорност носи строителният контрол ”, сподели тя.

Възложител на строителството на всички тествани прави от автомагистрали е страната в лицето на АПИ (МРРБ). Всички са финансирани с европари от оперативната стратегия " Транспорт " 2007-2013 година
Кои са компаниите
Строителят на лот 2 на автомагистрала " Тракия " е обединяването " Магистрала Трейс ", в което влизат компаниите " Трейс груп холд ", " Пи Ес Ай ", " СК-13 пътстрой ", " Пътно строителство " и " Виастройинженеринг ". Цената за километър е 4,3 млн. лева с Данък добавена стойност (общо близо 138 млн. лева.). Надзорът, изработен от " Пътинвест-инженеринг ", коства 1,3 млн. лева

АПИ е възложител и на лот 3 на " Тракия ", издигнат от гръцката компания " Актор АСС " против 3,8 млн. лева на километър. Общото финансиране на 35-километровата права е 134 млн. лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е изработен от обединяването " Т7/СНИК " за 1,1 млн. лева

Строител на сектора от околовръстното на София до пътен възел Яна на автомагистрала " Хемус " , приключен през 2013 година, е " Трейс груп холд ". Фирмата е водещ сътрудник в ДЗЗД " Хемус А2 " дружно с " Конструктор инженеринг " и " Семеен кодекс - 13 Пътстрой ". Стойността на контракта е 38,3 млн. лева с Данък добавена стойност и контрол за 181 хиляди лева.​, изработен от " Трансконсулт - БГ ".

Строителят на автомагистрала " Марица " , приключена през октомври 2015 година, е италианското обединяване " Кооператива Муратория Чеменсити - Чи Ем Чи Ди ", Равена. Общата стойност на обекта е 133,1 млн. лева Надзорът прави обединяването " Т7/СНИК " против 565 хиляди лева.​

Северната дъга е приключена през 2016 година по време на ръководството на държавното управление на Бойко Борисов с Лиляна Павлова отпред на Министерство на регионалното развитие. Строителството на 16,5-километровата права, финансирано с европейски пари от оперативната стратегия “Регионално развиване ", коства общо 220 млн. лева

Първоначално поръчката печели италианската компания Salini-Impregilo, само че класирането ѝ е анулирано след тъжба пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

След това договорът за строителството на пътя е предоставен на обединяването ХПВС-ССТ, формирано от " Водстрой 98 " (дружеството, което се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , е купено седмица по-рано от притежателя на “Хидрострой ” Велико Желев), " Хидрострой ", " Пътстрой Бургас " (дъщерно на " Хидрострой " ), " Пътни градежи Велико Търново " (в което Желев има дял), “Пътинженерингстрой ".

Строителният контрол прави обединяването " СЖС Технос - СЖС България и Испания " против 882 хиляди лева
Реакциите на упрекнатите
На обществено оповестените резултати от инспекциите на пътища също по този начин обществено дадоха отговор няколко от засегнатите страни. Пръв реагира водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , по времето на чието ръководство са строени пътищата. Той сподели, че " тестът не е взета вярно ", че " никой с изключение на ГЕРБ не е построил и метър автомагистрала ", а " на Шишков е обещан постът основен проектант на София " след локалните избори.

Бившият районен министър по времето на Борисов - Николай Нанков , назова разкритията " голяма операция ". Според него " не калпавото строителство, а неналичието на поддръжка за последните две години " е причина за неприятното положение на пътищата.

Камарата на строителите и браншовата камара " Пътища " назовават в декларация публикуваната от Министерство на регионалното развитие информация " подвеждаща и погрешна ".

Строителите не одобряват браншът да бъде " въвличан в политически борби " и споделят, че " ще отхвърлят всички опити за дискредитиране на сектора ".
Пътните строители сме въплъщение на това, което съставлява цялата страна.Стефан Чайков, браншова камара " Пътища "
" Браншовите организации приканват политиците да преустановят безотговорното говорене, неподкрепено с съответни доказателства, както и опорочаването напъните на всички участници в строително-инвестиционния развой ", се споделя в позицията.

" Пътните строители сме въплъщение на това, което съставлява цялата страна. Но да се приказва на ангро за целия строителен бранш, е недопустимо ", сподели БНР ръководителят на браншовата камара " Пътища " Стефан Чайков . По времето на ръководството на Бойко Борисов той беше за малко началник на пътната организация.

" Има дефекти, само че никой не е непогрешим ", добави той.

Чайков се усъмни в пробите, които Шишков сподели пред медиите. По думите му те не са взети по регламентирания метод. Според него, вярно е да се вземат към 30 проби на километър. На северната дъга Шишков сподели две проби, взето от към 5 км.

Шефът на пътната камара обаче не сподели по какъв начин е допустимо тук-там да липсват до 30% от износващия пласт. Той дефинира като " обикновено " неприятното качество на пътищата поради " дребното пари за строителство и поддръжка ".
Какво проверява Министерство на вътрешните работи
Главната дирекция " Национална полиция " (ГДНП) също взима проби от автомагистралите, сподели преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев пред публицисти. По думите му по следствията на Министерство на вътрешните работи ще бъдат формирани " най-малко две производства ", които ще са от интереса на Европейската прокуратура. Тя може да проверява случаите, тъй като автомагистралите са издигнати с европари.

" Ще бъде любопитно да забележим по какъв начин ще реагира нашата (прокуратура) и надлежно европейската на данните, които се дават ", сподели Демерджиев.

Преди дни пред БНР вътрешният министър сподели, че " част от водените производства за корупция измежду политически фигури са под наблюдаване на Европейската прокуратура, което значи корист с европейски средства ". По думите му част от откритите по пътищата проблеми са в тази рубрика.

" Част от инспекциите, които правим, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а други - на европейската. Спектърът е много необятен - не приказваме за политици от една политическа мощ. Ще има изненада при съобщаването на имената ", сподели Демерджиев.

За автомагистрала " Хемус " има формирано дело от края на 2021 година Тогава министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков. По това дело има деветима обвинени за източени над 50 млн. лева Нито един от тях не е политик или държавен чиновник, макар че Софийският градски съд сподели, че от " хора на високи държавни позиции ".

И Шишков, и Демерджиев споделят в изявленията пред медиите, че има нелегално пътно строителство през последните години. На 31 на брой пътища са направени съществени поправки под формата на настоящи, споделят министрите. Тоест, ремонтите са правени без строителни бумаги, без контрол, без строител и въвеждане в употреба.

Незаконното строителство Шишков прави оценка за над 1 милиарда лева , а преписката за това е в Министерство на вътрешните работи.

Демерджиев заяви, че прокуратурата е почнала и друго произвеждане за " Хемус " - по лотовете 7, 8 и 9. Министерство на вътрешните работи е внесло в края на предходната година материалите в прокуратурата, чака се една банкова експертиза и делото ще бъде импортирано в съда, сподели Демерджиев.
Каква тук е ролята на Велико Желев
Седмица след оповестените от Шишков и Демерджиев нередности при строителството на пътища, прокуратурата арестува строителния предприемач Велико Желев . Медиите свързаха двете събития, само че по-късно Софийската градска прокуратура заяви, че Желев е упрекван в изнудване.

Вътрешният министър изиска от нея да търси връзка сред инспекциите на автомагистрала " Хемус " и производството, формирано за насила против Желев.

Строителната компания " Хидрострой " на Велико Желев е обвързвана с поправки и създаване на лотове на " Хемус ", тя е построила и Северната дъга на София.

" При една от инспекциите на лотовете 5, 7, 8 и 9 на автомагистрала " Хемус " беше открито, че има предплатено заплащане за малко над 48 млн. лв. за сдружението, за което приказваме и в този момент ( " Хирдострой " - бел.ред.) ", сподели Демерджиев.

По думите му това е спестено от прокуратурата при ареста на Желев.

" Ако има такава връзка, прокуратурата би трябвало да изясни каква е тъкмо и да осведоми обществеността ", сподели вътрешният министър.
Какво прави прокуратурата
Обвинения, свързани с поправки и градежи на пътища обаче, прокуратурата не e повдигнала на Желев.

Това, което направи основният прокурор Иван Гешев , беше да изиска от районното и вътрешното министерство цялата информация за открити нередности при градежа и поддържането на пътища.

От прокуратурата показват, че в случай че има задоволително данни за осъществени закононарушения, материалите ще бъдат изпратени на способените прокуратури, с цел да преценяват дали е належащо формиране на каузи.

" Ако бъдат открити и данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура също ще предприеме дейности по атакуването им в съда ", се споделя в известието от прокуратурата.

От държавното обвиняване не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа дали е почнало досъдебно произвеждане по предоставената от Министерство на регионалното развитие и Министерство на вътрешните работи информация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР