Нови ограничения при обезщетенията за безработица предвиждат промени в законодателството,

...
Нови ограничения при обезщетенията за безработица предвиждат промени в законодателството,
Коментари Харесай

Ще се изисква по-дълъг стаж за обезщетението за безработица

Нови ограничавания при компенсациите за безработица плануват промени в законодателството, планувани с проектобюджета на Държавното публично обезпечаване. Промените, признати от държавното управление в понеделник, към този момент се разискват в парламентарните комисии.

Едно от рестриктивните мерки, оповестени още преди разискването на проектобюджета от надзорния съвет на Националния застрахователен институт, които остават и във разновидността, импортиран в Народното събрание, е, че с цел да употребява обезщетение за безработица човек би трябвало да се е осигурявал най-малко 12 месеца от последните 18. Досега условието беше за 9 месеца от последните 15.

Предлагат се по-строги условия и към продължителността на погашение на компенсацията, обвързани с по-продължителен стаж.

Запазва се само правилото за най-късите периоди: обезщетение за безработица ще се изплаща в продължение на 4 месеца, в случай че безработният има застрахователен стаж не по-голям от три години.

При стаж сред 3 и 7 години, безработният ще получава обезщетение 6 месеца (досега този период важеше при стаж сред 3 и 6 г.) С промените осигурявалите се сред 7 и 11 година ще получават обезщетение като безработни в продължение на 8 месеца (сега са задоволителни сред 6 и 9 година осигуряване). Тези, с застрахователен стаж сред 11 и 15 година ще имат право на обезщетение за безработица за 10 месеца (сега е задоволително стажът да е сред 9 и 12 г.). За 12 месеца обезщетение за безработни към този момент ще се изисква застрахователен стаж от над 15 година, а не над 12 година, както е в този момент.

Хората в болнични, останали без работа, няма да могат да ги употребяват през първия месец след уволнението, както беше до момента, се вижда от импортираните промени.

Според в този момент настоящия текст в Кодекса за обществено обезпечаване, " когато краткотрайната нетрудоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия контракт или обезпечаването, паричното обезщетение се изплаща за периода на неработоспособността, само че за не повече от 30 календарни дни ". Кабинетът предлага текстът да отпадне, тъй като главното предопределение на компенсацията за краткотрайна неработоспособност е да замести приходи от труд, а в този случай труд няма.

От плана, импортиран в Народното събрание, е отпаднат текстът, с който се оферираше заплащането на първите три дни болнични да се понижи на 50% от осигурителния приход вместо 70%, както е в този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР