Нови изисквания за придобиване на професионалната квалификация "учител" са утвърдени

...
Нови изисквания за придобиване на професионалната квалификация "учител" са утвърдени
Коментари Харесай

Нови изисквания за бъдещите учители

Нови условия за придобиване на професионалната подготовка "учител " са одобрени с нормативни промени, които през днешния ден бяха обнародвани и в "Държавен вестник ".

С измененията се цели реализирането на компетентностния метод както в образованието на учителите, по този начин и по-късно в процеса на преподавателската им активност и във образуването на основни компетентности от учениците, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Въвеждат се наложителни дисциплини за другите посоки в педагогиката. За подготвящите се за детски учители дисциплината е "Предучилищна педагогика ", за началните учители - "Начална учебна педагогика ", а за тези в прогимназиален и гимназиален стадий - наложителна е подготовката по "Компетентностен метод и нововъведения в образованието ".

Бъдещите ресурсни учители ще би трябвало да учат "Педагогика на специфичните потребности ".

Студентите, които се приготвят да преподават разнообразни предмети, ще учат дисциплината "Методики на образованието по... ", с общ най-малък хорариум 120 часа за предучилищното и 180 часа за началното учебно обучение, вместо досегашните 90 часа.

Обучаващите се във висшите учебни заведения бъдещи педагози ще учат нови дисциплини, а по други ще бъдат увеличени университетските часове. Промяната на Наредбата за придобиване на професионалната подготовка "учител " е вследствие на положителното съдействие сред Министерството на образованието и науката и Синдиката на българските учители, които са организирали редица срещи с висшите учебни заведения за правенето на предложенията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР