Нови чудеса чака екипът на големия български археолог доц. д-р

...
Нови чудеса чака екипът на големия български археолог доц. д-р
Коментари Харесай

Вадят тайните на Хераклея Синтика. Нови чудеса

Нови чудеса чака екипът на огромния български археолог доцент доктор Людмил Вагалински, който към този момент стартира тазгодишното изследване на именитата Хераклея Синтика край Петрич.

Античният град покрай храма на Ванга притегля от ден на ден български и непознати туристи. Археолозите ще разкриват новите секрети на обекта до края на месеца. Целта им е да съумеят да довършат проучването на две значими свои находки.
-->
" През май тази година също бяхме на терен, това е вторият стадий от нашата активност. Искаме да разкрием до дъно една постройка, която е напълно до форума. Засега сме изследвали единствено един ъгъл от нея, не знаем още дали е социална сграда или жилищна. Тя обаче несъмнено е римска и е от 2-3 век след Христа. Работим и по една подпорна стена, която е направена от доста вярно изсечени огромни квадри (вид зидария в миналото). Тази стена е доста добре непокътната, нейната датировка е от ранния елинизъм, от 4-ти век преди Христа ", споделя доцент доктор Людмил Вагалински.

Проектът за реституция и консервация на античния град Хераклея Синтика върви с цялостна пара. За тези действия са обезпечени над 5,6 млн. лева по оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “. Възстановителните работи на обекта се чака да приключат в края на тази година. Бенефициент е община Петрич, която ще го стопанисва, откакто бъде приключен.

Проектът планува две зони – за културно-историческо завещание и за социализация. В първата ще бъдат показани антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град – конгрес и прилежащи обекти, здания под римския конгрес, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и други

Във втората зона ще се построи посетителски център с виртуална зала за експониране на културното завещание. Ще има детски атракцион - вид аквапарк, зона за необятен публичен достъп, детски площадки, охранителен паркинг. До обекта се планува да има атракцион „ Римски терми ” с басейни, детски лагер и къмпинг зона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР