Нови 1463 случая на коронавирус са били потвърдени през последното

...
Нови 1463 случая на коронавирус са били потвърдени през последното
Коментари Харесай

COVID-19: Слабо повишаване в процента на новите случаи

Нови 1463 случая на ковид са били доказани през последното денонощие у нас. Новите случаи са открити от 25 998 теста. Така процентът на позитивни проби леко се покачва - от 5,25% до 5,62%.

Най-много случаи още веднъж са открити в София - 361, следват Пловдив със 137, Варна със 129 и Бургас със 112. Няма област без нови инфектирани, като минимум са те в Кърджали - 8, и Сливен - 9.

Починали са 56 души, демонстрират данните от Единния информативен портал.

Над 77% от новозаразените и над 94% от умрелите за денонощието не са имунизирани.

Общият брой на доказаните случаи на ковид у нас към този момент е 730 140, а на умрелите след заразяване с ковид е 30 359.

Активните случаи у нас са 95 970. От тях приети в болница са 4241 души, в това число 493 в интензивно поделение.

Новопостъпилите в болнично заведение през последното денонощие са 410. Близо 86% от тях не са имунизирани. Излекувани са 1305 души.

За денонощието са били сложени 16 502 дози ваксина.

По света

Пет хиляди души излязоха нощес на митинг в Мюнхен против ограничаващите ограничения за битка с ковид, съобщи Българска телеграфна агенция. Имаше спорадични прояви на принуждение. Полицията употребява пикантен спрей и палки, с цел да разпръсне бурните стачкуващи.

Регистрирани са 14 нарушавания, включително нахлуване над служители на реда и носене на обозначителни знаци на неразрешени организации.
Единадесет души бяха задържани.

Две изследвания в Обединеното кралство демонстрират,

че инфекциите с разновидността "Омикрон " на ковид е по-слабо евентуално да пратят човек в болница, в сравнение с с разновидността "Делта ", съобщи Асошиейтед прес.

Тези предварителни изследвания - едното в Шотландия, другото в Англия - бяха приветствани от специалистите, които обаче предизвестиха, че по-голямата инфекциозност на този вид може в последна сметка да докара до повече тежки случаи.

Анализ на лондонския "Импириъл колидж " откри, че хората, инфектирани с разновидността "Омикрон ", е към 20% по-малко евентуално да отидат в болница, в сравнение с тези, инфектирани с "Делта " разновидността. Този разбор включва всички случаи на COVID-19, доказани в Англия през първата половина на декември, в които разновидността може да бъде разпознат: 56 000 случая на "Омикрон " и 269 000 случая на "Делта ".

Отделно изследване от Шотландия, извършено от учени от Университета в Единбург и други специалисти, стига до заключението, че рискът от хоспитализация е с две трети по-малък при "Омикрон ", в сравнение с при "Делта ". Но това изследване уточни, че близо 24-те хиляди случая на "Омикрон " в Шотландия са най-вече при хора на възраст от 20 до 39 години. Младите хора са доста по-малко податливи към насърчаване на тежки признаци.

Италианската полиция е открила, че повече от 300 чиновници в здравния бранш са нарушили заповедта за наложителна имунизация против ковид след редица инспекции в цялата страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разследващите са предали имената на 135 от тях на прокурор. Тези лекари, фармацевти и медицински сестри са идвали на работа макар съществуващите забрани, разгласи полицията в Рим. Карабинерите са затворили и шест операционни и две аптеки, където чиновниците са продължавали да работят, макар предишни забрани заради нарушавания. Проверките се организират от ноември. Според информация от полицията от този момент тя е инспектирала към 6600 места. Италианското държавно управление вкара наложителна имунизация за чиновниците в здравния бранш от април. В края на ноември обсегът на наложителната имунизация беше уголемен и до чиновниците в администрацията на здравните заведения.

От 15 декември от чиновниците се изисква и да се инжектират и с подсилваща доза ваксина. Неваксинираните чиновници, които продължат да идват на работа, рискуват да им бъдат наложени санкции. На хората, които не съумеят да потвърдят, че са имунизирани, в началото се не разрешава да идват на работа и те рискуват да не могат да получават заплата.

Работещите в областта на опазването на здравето в Калифорния би трябвало да се реваксинират до 1 февруари против ковид, тъй като в противоположен случай ще изгубят работата си, заяви губернаторът Гавин Нюсъм, представен от Асошиейтед прес.

Нюсъм даде повече детайлности за наложителната реваксинация през вчерашния ден на конференция в клиника в Окланд. Иначе той разгласи новото предписание още във вторник следобяд.

Калифорния бе първият щат, задължил здравните служащи да се имунизират. Това обвързване влезе в действие през септември. Хиляди хора изгубиха работата си или бяха краткотрайно отстранени поради това.

Сега Калифорния става вторият щат след Ню Мексико, наложил бустерна доза за медиците.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР